Ovaj poziv je distribuiran diljem Europe, vezano uz on-line glasovanje koji počinje povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece 17. studenog 2011. Korisnici interneta dat će svoju podršku za poboljšanu brigu o nedonoščadi u akciji ‘Poziv na akciju za zdravlje novorođenčeta’ koji će biti predstavljen u Europskom parlamentu 23. studenoga 2011. Poznati potpisnici biti će dr. Angelika Niebler i dr. Peter Liese, oboje članovi Europskog parlamenta.

On-line glasanje biti će na novoj web stranici www.ene-mene-mini.eu koju je pokrenula Europska zaklada za brigu o novorođenčadi (EFCNI) u suradnji s Klubom roditelja nedonoščadi „Palčići“ i nacionalnim roditeljskim organizacija diljem Europe.


Roditeljima koji su prijevremeno rodili dijete ili osobama koje su se posvetile takvim obiteljima, vrlo dobro je poznat osjećaj bespomoćnosti. Čak i ako Hrvatska i većina europskih zemalja pružaju visoko kvalitetnu neonatalnu skrb, posebne potrebe nedonoščadi često se zanemaruju. Nadalje, tu je nedostatak javnog informiranja i obrazovanja na ovu temu: “Još i danas mnoge trudnice nisu svjesne potencijalnih čimbenika rizika i kako spriječiti prijevremeni porod. Zabrinuti roditelji trebaju bolje upute kako skrbiti za svoje prijevremeno rođeno dijete tijekom boravka u bolnici, i nakon izlaska iz nje, kao i kako i gdje dobiti pomoć i podršku “, kaže Silke Mader, predsjednica Izvršnog odbora EFCNI.


Prema paneuropskom prikupljanju podataka o prevenciji, liječenju i brizi za nedonoščad (EU Benchmarking Report 2009/2010 “premalo, prekasno?”), tisuće umrle dojenčadi, kronične bolesti i druge bolesti vezanih uz prijevremeni porod, moglo se spriječiti kroz poboljšanje antenatalne i neonatalne skrbi.


Deset koraka prema europskim širom usklađenim normama


Dr. Angelika Niebler, koja će predstaviti “Poziv na akciju za zdravlje novorođenčeta ‘za Europski parlament dana 23. studenog 2011, zajedno s dr. Peter Liese i drugim članovima Europskog parlamenta, nadajući se da će postaviti prekretnicu u provedbi diljem Europe standarde kvalitete za liječenje i brigu o nedonoščadi: “Kao zaštitnik EFCNI osobito mi je važno da se pruža jednaka i djelotvorna njega novorođenčadi kao i bolja prevencija. Svaki online glas pomaže dati našem pozivu dodatnu težinu. Djeca su budućnost našeg društva”, dr. Peter Liese sažima brigu od deset točaka. Poziv na akciju kako bi se pokrenula 23. studenog:”Lanac savjesti obrazovanja na prijevremeni porod, poboljšanu kvalitetu skrbi i poboljšani kasniji programi za potrebe djece koja odrastaju trebamo dovesti do dosljedno visokih standarda.


“Što se tiče Hrvatske EFCNI u izvješću ističe potrebu za političko djelovanje. Do sada ne postoje koordinirani standardi kvalitete za njegu i liječenje nedonoščadi u bolnicama. Tu je i nedostatak potpore za obitelji i odgovarajuće obrazovne podrške za obitelji koje već imaju prijevremeno rođenu djecu.


Online glas za nedonoščad Nova web stranica www.ene-mene-mini.eu je stranica na kojoj možete saznati sve o prijevremenom porodu. Osim zanimljivih činjenica o prijevremeno rođenoj djeci i mogućnosti za bolju prevenciju prijevremenog poroda nudi Vam i informacije o liječenju i skrbi na odjelu intenzivnog liječenja -neonatologija (NICU), i nakon otpusta iz bolnice. U isto vrijeme, ona pruža linkove na udruge i osobne priče zabrinutih roditelja ili članova obitelji. Stranica je pokrenuta od strane “Europske zaklade za odgoj novorođenčadi” (EFCNI), Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ i nacionalnih roditeljskih organizacija u Europi.
Svake godine u EU se od deset rođenih beba jedna rodi kao nedonošče. Godišnje se rodi oko 500.000 nedonoščadi. Po tome vidimo da je u Europi stopa nedonoščadi najveća. Stope prijevremenog poroda u Europi variraju od 6,3 do 11,4%. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 5 % nedonoščadi.


MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O PRIJEVREMENOM ROĐENJU

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ poziva medije, roditelje i javnost da im se pridruže u obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju te tako podrže male hrabre ljude koji se od samog rođenja bore za svoj život.
Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ pod sloganom U malom srcu velika hrabrost nizom aktivnosti obilježava 17. studenoga – Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju u Zagrebu i Splitu.


Cilj aktivnosti je edukacija roditelja i javnosti o svim izazovima s kojima se susreću roditelji prijevremeno rođene djece, te sama djeca, a one su sljedeće:


DOGAĐANJA U ZAGREBU


17.11.2011.


09:00 sati


Palčići u posjetu neonatologiji
– prilikom posjete predstavnici Palčića će roditeljima
ostaviti poruke podrške


10:00 – 18:00 sati
Cvjetni trg
– susret s roditeljima Palčića
– savjetovanje
– dijeljenje promotivnih materijala
– humanitarna prodaja
– u 12:00 sati prigodno puštanje balona kao znak broja prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj


18.11.2011.


09:00 – 21:00 sati
City Centar one
– predstavljanje udruge
– savjetovanje roditelja
– dijeljenje letaka
– humanitarna prodaja
– edukativna predstava „Palčica „
– 18 sati – nastup Zagrebačkih mališana
– dodjela zahvalnica stručnim suradnicima i sponzorima


DOGAĐANJA U SPLITU


12.11.2011.


10:00 – 12:00 sati
Baby handling radionica
– U prostoru Kluba trudnica i roditelja Split, R.Boškovića 28, Split
– Voditelji: Martea Peljić Ozretić, Bobath terapeut i Neda Pleić, psiholog


15.11.2011.


10:00 – 13:00 sati
Mummy mornings u City Centru one
– predstavljanje udruge
– savjetovanje roditelja
– dijeljenje promotivnih materijala


16.11.2011.


12:30 sati
Palčići u posjetu neonatologiji
Prilikom posjete predstavnici Palčića će roditeljima ostaviti poruke podrške


17.11.2011.
10:00 – 13:00 sati
Promocija Palčića na štandu u Marmontovoj ulici
– susret s roditeljima Palčića
– savjetovanje
– dijeljenje promotivnih materijala
– humanitarna prodaja
– 12 sati – prigodno puštanje balona u broju godišnje prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj