Često se jednostavno dogodi preko noći – vaša do tada mirna bebica ima napadaje nekontroliranog plakanja koji svakog roditelja mogu itekako uplašiti. Uz to, sve što joj je nadohvat ruke (najčešće su to igračke), postaje stvar savršena za žvakanje. Zvuči poznato? Vašem mališanu vjerojatno su počeli izbijati prvi zubići, pojava koje sa sobom nosi neugodan osjećaj s kojim se beba teško snosi.

Prvi zubići počinju rasti uglavnom prije navršene prve godine života. I dok neke bebice na ovu novu pojavu gotovo da i ne reagiraju, velik je broj onih koje će u prvim danima reagirati upravo nervozom i čestim plakanjem. Iako je svaka bebica drugačija, postoji nekoliko univerzalnih znakova po kojima ćete biti sigurni kako vaš mališan ulazi upravo u ovu fazu rasta i razvoja.

Izlučivanje sline i povišena temperatura

Uz već spomenutu nervozu koja uglavnom rezultira epizodom plakanja, pojačano slinjenje još je jedan pokazatelj koji upućuje upravo na izbijanje prvih zubića. Stručnjaci ovu pojavu objašnjavaju time kako slina u usnoj šupljini mališanima pomaže „smiriti“ zubno meso koje je u ovim danima često iritirano i bolno. Česta nuspojava nekontroliranog izlučivanja sline je i osip i crvenilo koje se javlja oko usta i brade. Konzultirajte se s liječnikom koji će u većini slučajeva prepisati blagu mast koja će crvenilo u veoma kratkom roku ublažiti.

Neke bebice teže podnose ovu fazu, pa nije neuobičajeno da se javi i povišena tjelesna temperatura, koja ne bi trebala biti zabrinjavajuća. Uglavnom se radi o neznatno povišenoj temperaturi, koja rijetko prelazi 37.5 stupnjeva. Tek ako temperatura raste prema 38 stupnjeva i ne pada više od tri dana zaredom, potrebno je posjetiti liječnika.

Prve naznake mladih zubića

Već u prvih nekoliko dana, golim je okom moguće vidjeti bebine zubiće ispod tankog sloja zubnog mesa. Upravo ovaj period, netom prije nego “izađu na površinu“, uzrok je bolovima i nelagodi kod mališana. Bebica će si pokušati olakšati stanje stavljanjem igračaka ili komada tkanine u usnu šupljinu. Pomoći mu možete tako da čist komad tkanine namočite u hladnu vodu ili pak igračke namijenjene žvakanju na kratko stavite u hladnjak. Osjećaj hladnoće na zubnom mesu mališanima će, barem privremeno, donijeti znatno olakšanje.

Nesanica i “čupkanje“ uški

Iako je poznato kako se male bebe bude i nekoliko puta tijekom noći, u fazi rasta zubića ove epizode mogu postati i učestalije. To se događa uglavnom zato što su u potrazi za najudobnijim položajem, u kojem neće osjećati iritaciju. Kod mnogih mališana izostaju i tipična popodnevna spavanja, što za roditelje uglavnom znači barem nekoliko neprospavanih tjedana.

Na minimalnu količinu sna većina je roditelja uglavnom spremna, no što je s još jednom neuobičajenom pojavom, a riječ je o potezanju vlastitih ušiju? Da, i ova pomalo čudna radnja može ukazivati upravo na to da su na putu prvi bebini zubići. Stručnjaci objašnjavaju kako rast zubića stimulira cjelokupni živčani sustav na području glave, čiji su završeci zajedno isprepleteni. Stoga vas ne bi trebalo čuditi kad vidite mališana da povlači uši ili pak ručicama češe područje obraza.

Odbijanje hrane

U vrijeme izbijanja prvih zubića, većina bebica već je prešla s dojenja na razne kašice i mekanu hranu. No, nije neuobičajeno da mališani odjednom počnu odbijati takvu vrstu hrane te traže samo majčino mlijeko. Stručnjaci se slažu da im u ovom periodu to ne bi trebalo uskratiti, budući da je riječ o hrani koja ih na neki način tješi prilikom ove, za mališane zbunjujuće i iritirajuće faze.