Pedijatri se slažu da je najbolji položaj za spavanje kod beba onaj na leđima. Točnije, to je najsigurniji položaj jer smanjuje rizik od Sindroma iznenadne dojenačke smrti za najmanje 50 posto. Istovremeno sve je više beba koje imaju tzv. sindrom zaležane glavice ili kako to mame nazivaju – spljoštene glavice. Procjenjuje se da oko 13% inače zdravih beba ima neki oblik pozicijske plagiocefalije, što je ujedno i stručni naziv za sindrom zaležane glavice.

Gotovo svo vrijeme novorođenče provodi na leđima, što dovodi do pozicijskih utiskivanja glavice, a ovisno o tome kako spava. Kritična su prva četiri mjeseca. Kada prva četiri mjeseca provedu većinom na leđima, bebe su pod većim rizikom od plagiocefalije.

Američki pedijatri razvili su nove smjernice koje bi trebale pomoći liječnicima, ali i roditeljima u prevenciji, dijagnozi i liječenju deformacija lubanje kod inače zdravih beba.

Kod većine beba glava je lagano asimetrična. Njihove su lubanje mekane i napravljene od mekanih i odvojenih kostiju koje s vremenom srastaju. Te kosti su i “pokretne”, a takve moraju biti kako bi beba što lakše prošla kroz rodnicu tijekom poroda. Između kostiju su prostori koji također omogućavaju lubanji da se širi usporedno s rastom i razvojem bebina mozga. Ako se bebina glava, odnosno lubanja, odmara uvijek naslonjena na istu površinu, te se kosti lubanje pomiču, odnosno udubljuju te dobivaju “spljoštenu” ili “zaležanu” površinu.

Pedijatri napominju da bi unatoč toj pojavi, roditelji i dalje bebe trebali stavljati spavati na leđa. Asimetrija lubanje zbog pozicije spavanja ne uzrokuje razvojne poteškoće ni poremećaje, već se više radi o kozmetičkom i estetskom problemu.

Nove smjernice i izvještaj koji su objavljeni u stručnom časopisu Pediatrics, sugeriraju da bi pedijatri trebali savjetovati roditelje o metodama pomoću kojih se sindrom zaležane glavice može spriječiti i to odmah nakon što mame i tate dođu na prve preglede, odnosno kada je bebica stara između 2 i 4 tjedna.

Do prvog rođendana, pedijatri bi trebali promatrati eventualne deformacije lubanje kod beba uzrokovane položajem spavanja i mirovanja.

Pojava plagiocefalije može se spriječiti čestim mijenjanjem položaja bebe. Samo ako se deformacija jako pogoršava do 6. mjeseca starosti i beba ima jako vidljiva spljoštena područja na glavici, pedijatri preporučaju tzv. kacige, iako nije dokazano da je kaciga učinkovitija od obične metode mijenjanja položaja. Isto tako, operacija smije biti rješenje samo kada su sve druge opcije iscrpljene i kada je ona nužna zbog vidljivih deformacija lubanje.

Kako spriječiti sindrom zaležane glavice?

Postoji nekoliko jednostavnih koraka pomoću kojih roditelji mogu spriječiti da se pojavi sindrom zaležane glavice ili plagiocefalija. Iste metode možete koristiti kako bi spriječili daljnje pozicijske deformacije ako su se one već pojavile:

– Povećajte vrijeme koje beba provodi na trbuščiću dok je budna i svakako budite uz nju i ne puštajte je iz vida niti jednu sekundu. Beba bi trebala svakog dana provesti barem 30 do 60 minuta na trbuščiću, a što možete prakticirati već nakon prvog tjedna starosti. Tako ćete bebi pomoći da ojača mišiće vrata i leđa, a pomaže i u razvoju motoričkih vještina.

– Mijenjajte svakih 7 dana smjer u kojem beba spava u krevetiću (npr. ako je 7 dana spavala u smjeru zapad-istok, sljedeći 7 dana je položite u smjeru istok-zapad, pa nakon toga opet obratno i tako dalje). Na taj način pomažete bebi da okreće glavicu u različitim smjerovima, a kako bi izbjegli da je drži uvijek u istom položaju.

– Neke bebe preferiraju držati glavicu na jednoj strani. Kada su budne, stavite ih ležati na suprotni bok, ali na način da imaju nešto zanimljivo za gledati. Kada se voze u autosjedalici ili nekoj drugoj sjedalici, također joj mijenjajte poziciju kako bi beba gledala na drugu stranu. Osobito u autosjedalicama u kojima bebe obožavaju zaspati, često se javlja udubljenje na jednoj strani glavice. Možda ste već primjetili da kada zaspi u sjedalici, da obično glavicu uvijek okreće na istu stranu? Stoga pedijatri preporučuju da bebice mlađe od 6 mjeseci što kraće držimo u autosjedalicama.

– Mazite se! Najbolje je bebu držati u naručju i uspravno, i to nekoliko puta dnevno te je maziti, plesati s njome i paziti da budno vrijeme nešto manje provodi u ležećem položaju.

Ako se pridržavamo ovih savjeta, sve nepravilnosti na lubanjici trebale bi se ispraviti same po sebi do kad beba navrši šest mjeseci, jer se bebina glavica još razvija, mozak raste, a kosti lubanje se prilagođavaju njegovu obliku. Promjena položaja tijela i glavice trebali bi biti dovoljan “tretman”, a boljke vezane za plagiocefaliju nestat će čim beba počne samostalno sjediti. Osim toga, kako bude rasla, bebica će sama češće mijenjati položaj glavice tijekom
spavanja i tako sama raditi na prevenciji spljoštenja lubanje.