Spavanje beba jedna je od najvećih briga novopečenih roditelja. Sindrom iznenadne dojenačke smrti događa se kada novorođenče spava u krivom položaju i/ili pretjerano zamotano dekicama u kojem u jednom trenutku ne može doći do zraka, pa dolazi do gušenja i onog najgoreg – iznenadne smrti. Ovaj prizor noćna je mora svih novopečenih roditelja pa nije ni čudo da bebicu i više puta provjeravaju dok spava kako bi se uvjerili da je sve u redu i da normalno diše te se može slobodno micati u svome krevetiću.

Spomenuti sindrom značajno je reduciran od kad pedijatri i stručnjaci savjetuju roditelje kako najsigurnije bebu polagati na spavanje. Moderne i najnovije smjernice izdalo je Američko udruženje pedijatara, a temelje se na najnovijim istraživanjima i studijama. Njihove smjernice slijede sva pedijatrijska društva u razvijenim zemljama, pa tako i hrvatski pedijatri.

Većina smjernica ostala je ista, osim značajnih promjena i proširenja u dijelu koji se odnosi na dijeljenje iste sobe i kreveta s bebom.

Nove smjernice za sigurno spavanje beba

Položite bebu na leđa na ravnu podlogu, odnosno madrac kolijevke ili krevetića u kojem je plahta čvrsto zategnuta ispod rubova madraca. Madrac mora savršeno odgovarati veličini krevetića kako između ne bi bilo rupa.

Izbjegavajte bebu polagati na debele dekice, jastuke i među plišane igračke. Kolijevka ili krevetić neka budu bez debelih, krznenih, vunenih i plišanih dodataka koji se mogu izgužvati ili u koje bebica može zagnjuriti glavicu kad se miče u snu. Beba može u snu stavljati ručice u usta i nehotice sa šakom povući, primjerice, sloj deke, ali nema dovoljno razvijenu motoriku i koordinaciju da tu deku potom izvadi iz usta. Prostorija za spavanje neka bude zagrijana na oko 20 stupnjeva, što znači da je bebu dovoljno pokriti jednim prekrivačem, i na način da se rubovi prekrivača ne petljaju u bebine ručice i oko njezinih usta.

Pedijatri nikako ne preporučuju da dojenče spava u krevetu s mamom i tatom, barem ne do 1. godine života ili najmanje do 6. mjeseca života. Dijeljenje kreveta povećava rizik od Sindroma iznenadne dojenačke smrti za čak 50%.

Nove smjernice pozabavile su se i pitanjem noćnog hranjenja. Pedijatri preporučuju hranjenje uz kontakt koža-na-kožu bez obzira da li dojenče doji ili pije iz bočice i to od prvog dana. Međutim, vrlo je važno da majka bude budna i medicinski u dobrom stanju kako ne bi zaspala usred hranjenja bebe.

Nakon što se beba najede i podrigne, pedijatri savjetuju da ju se stavi u njezin vlastiti krevetić, ponovno u položaj na leđa i bez plišanaca, dekica i drugih mekanih tkanina koji bi mogli smetati bebinom disanju ili pak uzrokovati pregrijavanje.