U prvoj godini života događa se niz fascinantnih razvojnih promjena kod beba. Znanost nam iz dana u dan daje nove dokaze da ono što beba jede može itekako utjecati na strukturu i neuronske veze u njezinu mozgu koji je u intenzivnom razvoju. Kako bi pomogli roditeljima da se bolje pripreme i snađu, Američka akademija pedijatara (AAP) izdala je smjernice za izbor namirnica i hrane koja osigurava zdravi razvoj beba u prvih 1000 dana. Smjernice Američke akademije pedijatara slijede i prenose dalje pedijatri diljem svijeta, pa tako i oni u Hrvatskoj.

Smjernice su objavljene u stručnom časopisu Pediatrics, a između ostalog navode kako su određeni nutrijenti poput cinka, proteina, željeza, folne kiseline, određenih vitamina i polinezasićenih masnih kiselina, ključni za razvoj bebina mozga. Prehrana u kojoj nema dovoljno spomenutih nutrijenata može dovesti do cjeloživotnih problema u određenim moždanim funkcijama.

Smjernice također kažu da se majčino mlijeko preporučuje za novorođenčad do oko šestog mjeseca života. Nakon toga, samo majčino mlijeko ne može osigurati dovoljnu i potrebnu količinu željeza i cinka za razvoj bebe, pa se majčino mlijeko treba nadopuniti hranjivim tvarima iz krute hrane. Oko šestog se mjeseca uvodi dohrana, no mame mogu nastaviti i s dojenjem. Namirnice bogate potrebnim nutrijentima su žitarice, povrće, meso i voće, pa se one i uvode postepeno kroz dohranu. Često je kupovna hrana (žitne, voćne i povrtne kašice) obogaćena određenim vitaminima, mineralima i nutrijentima, ali i ona iz domaćeg organskog vrta imat će jednaki, ako ne i bolji efekt.

Zaboravite na superhranu i supernamirnice i fokusirajte se na raznovrsnost

Ukratko, nakon majčina mlijeka, najbolja hrana za bebu je – raznovrsna hrana.

“Bebe su vrlo osjetljive u prvih nekoliko mjeseci života na manjak nutrijenata. Njihov se mozak razvija vrlo brzo, pa želimo da pedijatri roditeljima preporučuju vrlo širok spektar hrane, umjesto da im pobroje samo određene namirnice. Želimo napraviti pozitivan naglasak na meso, povrće i voće, a ukloniti ideju o takozvanoj superhrani. Ni jedna namirnica zasebno ne može bebi dati sve potrebne nutrijente”, izjavila je Dr. Sc. Sarah Jane Schwarzenberg, profesorica pedijatrije na Sveučilištu Minnesota i članica AAP odbora za prehranu.

Studije su potvrdile da je rana prehrana vrlo važna za izgradnju moždanih stanica i razvoj mozga. Ako roditelji propuste priliku da bebi pruže najkvalitetniju hranu u prvih 1000 dana života, tada više nema povratka. Samo za primjer, željezo je vrlo važno za formiranje memorijskih krugova i brzine obrade informacija u mozgu, a što se kasnije i naknadno ne može ponovno stvoriti.

Iako je lakše hraniti bebe samo namirnicama koje vole papati i na taj ih način zasititi, važno je osigurati da jedu različitu zdravu hranu. Stoga eksperimentirajte, informirajte se, kuhajte, nudite i budite uporni. Vaša beba treba vašu maštu da joj preko obroka pomognete u što zdravijem razvoju koji će imati dugoročni učinak na njezinu dobrobit.