Nikad niste razmišljali o tome? Nismo ni mi. Ali jedna nova studija pokazala je da majke koje se žele bolje i dublje povezati sa svojom bebom, trebaju ju nositi na lijevom boku i držati lijevom rukom, jer to stvara prirodnu socijalnu povezanost. I neka starija istraživanja pokazala su da majke nesvjesno i instinktivno u 85 posto slučajeva svoje bebe drže u lijevoj ruci.

Ono što su ruski znanstvenici željeli provjeriti u ovoj novoj studiji je – da li i drugi sisavci nose svoju mladunčad na lijevom boku i lijevoj ruci, a što bi sugeriralo da se radi o ponašanju koje je evoluiralo milijunima godina s nekim ciljem. Cilj je socijalno povezivanje. Od mnogih životinjskih vrsta s kojima dijelimo DNA, znanstvenici su se odlučili proučavati morževe i šišmiše, jer se njihova tjelesna struktura značajno razlikuje od ljudske. Otkrili su da i ovi sisavci većinom nose svoje mlade na lijevoj strani.

Također su otkrili da kada se majka odvoji od mladunca, on se podsvjesno premijesti i pozicionira u njezino lijevo vidno polje.

Zaključak je da je lijeva pozicija najbolji položaj da majka uoči i odgovori na bebino ponašanje, primjerice na smijeh ili plač. U toj poziciji, svi važni znakovi koje beba odašilje usmjereni su na desnu moždanu polutku majke, odnosno na hemisferu mozga koja je zadužena za procesuiranje emocija. Time je majka u mogućnosti brže i efikasnije odgovoriti na bebine potrebe. A dosljedno odgovaranje, odnosno zadovoljavanje bebinih potreba potiče produbljivanje veze s majkom na niz razina.

Stručnjaci također vjeruju da nošenje bebe s lijeve strane, odnosno s glavicom na majčinu srcu, pomaže prirodno umiriti i utješiti dijete, jer beba se sjeća tog zvuka iz vremena kada je bila u majčinu trbuhu. Uz to, mnogi vjeruju da je nošenje bebe s lijeve strane pitanje praktičnosti, jer većina žena su dešnjakinje, pa si žele osloboditi desnu ruku za stvari koje rade dok nose bebu u drugoj ruci. To možda i nije istina, jer mame ljevakinje također u većini slučajeva nose bebu u lijevoj, “snažnijoj” ruci.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Royal Society: Biology Letters.