Novorođene bebe, bez obzira jesu li dojene ili na adaptiranom mlijeku, često imaju problema s grčevima ili kolikama, s plinovima koje teško otpuštaju, sa zatvorom ili nekom drugom probavnom neugodom. Procjenjuje se da oko 40 posto novorođenih beba muku muči s grčevima u trbuščiću i crijevima koji obično počinju u 3. tjednu, a završavaju u 4. mjesecu života. Iako još uvijek nemamo odgovor na pitanje zbog čega se javljaju grčevi, najvjerojatniji uzrok je nezrelost probavnog sustava zbog čega dolazi do stvaranja plinova u crijevima koji potom bebi stvaraju izrazitu neugodu.

Bebe koje imaju kolike često se napinju, crvene u licu, dižu nožice, teško ispuštaju vjetrove, vidno se muče i glasno plaču. Nemirne su, tužne i nezadovoljne, a isti osjećaji preplavljuju i roditelje koji im nastoje olakšati situaciju.

Protiv kolika postoje razne kapi i probiotici koje može propisati liječnik te ih kupujete u ljekarni, no neke mame pribjegavaju i prirodnijim sredstvima kao što su čaj od komorača, kamilice i matičnjaka.

Još jedan vrlo učinkovit prirodni lijek je i nježna masaža bebina trbuščića. Ovu metodu znale su i koristile naše prabake i bake, ali zasigurno tada nisu znale da osim olakšavanja bolova kod grčeva, nježna masaža učvršćuje povezanost na relaciji roditelj-dijete, poboljšava bebin san, pojačava čak i bebin imunološki sustav, motoričke vještine i intelektualni razvoj.

Kako masirati bebin trbuščić?

OPUŠTANJE
Izaberite trenutak kad je beba smirena i položite je na mekanu dekicu na leđa. Pustite je nekoliko minuta da se fokusira na vas, milujte je prstima po glavici kako bi uspostavili kontakt očima, odnosno ako je bebica toliko malena da još uvijek drži glavicu sa strane, kako bi je opustili i najavili joj ugodnu masažicu koja slijedi. S bebom možete i razgovarati i najaviti joj da ćete je sada nježno masirati i pomoći joj da se osjeća bolje.

ULJE
U ruke utrljajte organsko ulje sezama (koje se u ayurvedskoj medicini koristi već stoljećima za probavne probleme kod beba) ili ulje koštica grožđa. Prethodno svakako provjerite je li ulje pogodno i sigurno za bebe. Trljajte dlanove dok se ne zagriju, kako bebu ne bi šokirali hladnim dlanovima i prstima.

bipo slika u clanak 500x250

MLIN
Masažicu započnice tako što ćete horizontalno položiti desni dlan kojim prekrijte bebin trbuščić i nježno masirajte prema dolje, pa potom isto to napravite s lijevim dlanom i tako naizmjenično nekoliko puta. Na taj način zagrijavate područje, nanosite ulje i upoznajete bebu s novim dodirima koji će joj pomoći u smirivanju probavnih problema. Ovu tehniku možemo nazvati “mlin”.

LEPTIR
Položite dlanove sa svake strane bebina kuka i nježno palcima prelazite od sredine abdomena prema van. Pokreti neka budu ujednačeni i sporiji.

SUNCE
Zamislite da se preko bebina trbuščića nalazi sat i položite vrhove prstiju lijeve ruke na točku gdje bi bila zamišljena brojka 7 na satu. Potom kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu masirajte trbuščić oko bebina pupka. Ovu tehniku možemo nazvati “sunce”.

MJESEC
Prste desnog dlana položite iznad bebina pupka (na zamišljenih 12 sati) i mičite dlan oko pupka polukružno prema dolje (prema zamišljenih 6 sati) i ponovite to nekoliko puta od gore prema dolje. Ovu tehniku možemo nazvati “mjesec”.

Naizmjenično lijevom rukom radite masažu tehnikom “sunce”, i desnom rukom tehniku “mjesec”.

VJEŽBICA ZA KRAJ
Spojite bebina stopala, odnosno nožice i nježno ih gurnite prema abdomenu. Kad su nožice priljubljene uz abdomen brojite do 5, potom spustite nožice i malo ih njišite u zraku. Ova je vježbica posebno dobra za kolike i možete je ponoviti još 5 puta i očekivati otpuštanje vjetrova.

Sve navedene tehnike možete ponoviti još jednom ako je beba raspoložena.

Nakon masaže utoplite bebu, još se malo mazite i pokušajte je pratiti je li joj masažica pomogla.

VAŽNO!
Izbjegavajte masažu trbuščića ako bebin pupak još nije do kraja zacijelio!
Izbjegavajte masažu odmah nakon jela.