Prvi zubići počinju nicati oko šestog mjeseca bebina života, iako se kod nekih beba pojavljuju još i ranije, a kod nekih kasnije. Vrijeme izbijanja mliječnih zubića nije toliko važno, koliko je važno od rođenja njegovati i brinuti o bebinim desnima i zubima. Zdravi zubi preduvjet su dobrog općeg zdravlja svake osobe. Što ranije počnemo s dobrim navikama i pažnjom prema oralnoj higijeni, tim bolje, jer stvaramo dobre temelje za zdrave zube i zubno meso.

Njega bebinih desni

Nakon sisanja i hranjenja bebine desni dovoljno je prebrisati mekanom i nježnom vlažnom krpicom. Posebno je važno ukloniti višak mlijeka ili hrane koja se zadržava u udubinama prema gornjoj i donjoj usnici. Većina beba pruža otpor čišćenju desni jer su bebi usta vrlo dragocjeni bunar informacija o svijetu koji je okružuje. Stoga neće svaka beba dozvoliti da joj se petlja po ustima. No nemojte odustati i pokušajte povremeno, koliko je to često moguće, “oprati” bebina usta, posebno kada krene dohrana ( a ako beba još nema zube), jer tada se malo veći komadići hrane mogu “zaglaviti” u usnoj šupljini. Ako vaša beba pruža veliki otpor, pokušajte desni čistiti kada je beba opuštena i voljna surađivati.

Njega prvih zubića

Čim se pojave prvi mliječni zubići, vrijeme je za korištenje četkice i paste zube. Pripazite da četkica i pasta budu za bebe, jer je vrlo važno da sastav paste bude primjeren dobi djeteta i da se stavi vrlo malo paste veličine graška. Četkica mora biti dovoljno mala i mekana da bebu ne iritira. Važno je i da beba bude uspravno dok joj perete zubiće, a ne u ležećem položaju kako ne bi gutala pastu ili se zahliknula. Bebi operite zubiće dva puta dnevno.

I ovdje će vjerojatno biti puno otpora jer se radi o novoj aktivnosti koja se bebi neće sviđati. No pokušajte od svega napraviti igru. Učite bebu da otvori usta, a četkica neka bude helikopterčić ili pčelica koji ulijeće u usta. Isto tako, dozvolite bebi da i sama proba prati zubiće. Pokažite joj kako vi to radite sa svojim zubima i svojom četkicom, pa će vas beba pokušati oponašati i sljedeći puta lakše dozvoliti da joj perete zubiće.

I beba može dobiti karijes

Karijes je bakterijska infekcija koja se može prenijeti bebi, pa zato neki smatraju da se bebe ne bi trebalo ljubiti u usta, lizati žličicu s kojom se bebu hrani ili stavljati bebinu dudu u svoja usta i slično. No karijes se može razviti i zbog neodržavanja oralne higijene, posebno na mjestu gdje se dva mliječna zubića dodiruju.
U ranoj fazi, karijes se na zubiću vidi kao bijela mrlja koja će kasnije potamniti, a beba može imati i zadah iz usta. Bez obzira što će mliječni zubići jednog dana otpasti i zamijenit će ih trajni, važno je tražiti pomoć stomatologa ako postoji karijes na mliječnom zubiću. beba će baš kao i odrasli možda postati preosjetljiva na toplo i hladno, imati probleme sa žvakanjem hrane ili osjećati bol. Funkcija mliječnih zubića je – žvakati hranu, ali i pomoći u učenju izgovora glasova, odnosno govora.

Bolesti desni kod beba

Ako se naslage mlijeka ili hrane gomilaju u usnoj šupljini i danima ostaju “zatočene” u vlažnom i toplom okruženju, neminovno će doći do razvoja bakterija, a time i do potencijalne infekcije. Pedijatra svakako posjetite ako primijetite da su bebine desni otečene ili da krvare. Unutar usne šupljine često se razvija i infekcija zvana soor ili mliječac. Radi se o bijelim, kružnim mrljama sličnim zgrušanom mlijeku o čemu smo pisali u prethodnom članku.

Mliječac ili soor – gljivica koja pecka i boli