Svi znamo da ništa nije usporedivo s majčinim mlijekom i njegovim dobrobitima. Uvijek je bilo i uvijek će biti najbolja prehrana za Vaše dijete. Znanstvenici ga predano proučavaju i stalno pronalaze nove nevjerojatne pojedinosti. Stoga proučite sve činjenice i vidjet ćete zašto je majčino mlijeko tako posebno.

Vi ga krojite za vaše dijete…
Ne postoji loše majčino mlijeko, mada je mlijeko svake žene drugačijeg sastava. Svaka majka stvara svoje jedinstveno mlijeko. Njezina prehrana dijelom utječe na količinu prehrambenih tvari poput vitamina A, D, B-kompleksa, joda, esencijalnih masnih kiselina i dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina, poput DHA.

…i ono se prilagođava vašoj bebi

Majčino mlijeko nije obrok nepromjenjivog sastava. Mijenja se tijekom mjeseci dojenja, pa čak i tijekom jednog podoja, ovisno o klimatskim uvjetima i spolu Vašeg djeteta i njegovim potrebama.

…mijenja se tijekom perioda laktacije

Najvažnije su promjene u prvim tjednima nakon poroda, kad se mlijeko sastavom prilagođava potrebama dojenčeta koje brzo raste.

Kolostrum (prvih 5 dana nakon poroda) je posebna žuta tekućina koju mliječna žlijezda stvara u malim količinama prije pravog naviranja mlijeka. Sadrži malo masti i puno proteina kako bi pomoglo bebi da brže raste. Puno je imunoloških faktora pa se naziva i imunološko mlijeko.

Prijelazno mlijeko (6 do 14 dana nakon poroda) je, kako to ukazuje i samo ime, mlijeko u prijelaznom razdoblju prema zrelom mlijeku. Njegov sastav s vremenom postaje sve sličniji zrelom mlijeku i poveća se količina mlijeka.

Zrelo mlijeko (oko dva tjedna nakon poroda) sadrži gotovo dvostruko manju količinu proteina nego kolostrum i više masti.

Sastav proteina Vašeg mlijeka se mijenja od prvog dana nadalje, prateći na taj način bebine potrebe tijekom rasta. Kako dijete raste sporije tijekom prvog mjeseca života, tako opada količina proteina u majčinom mlijeku.

…mijenja se tijekom jednog podoja

Na početku podoja prvo je mlijeko vodenasto kako bi beba utažila žeđ. Tijekom dojenja, postupno raste sadržaj masti i energije te doseže svoj vrhunac na kraju podoja, kako bi se zadovoljila glad.

…mijenja se u ovisnosti o klimatskim uvjetima

Majčino se mlijeko prilagođava klimi: po vrućem vremenu majke stvaraju nešto više prvog, vodenijeg mlijeka da bebama ne bi uzmanjkalo tekućine.

…mijenja se ovisno o spolu djeteta

Znate li da je u Vašem mlijeku 25% više energije ako imate dječaka, nego kada biste hranili djevojčicu!

 

Glavne zdravstvene prednosti majčinog mlijeka

Vaše mlijeko opskrbljuje Vašu bebu svime što je potrebno da ona raste i razvija se normalno. To nije sve! Također pomaže u razvoju bebinog imunološkog sustava, štiti od bolesti i pruža potporu zdravom rastu.

Pomaže Vašem djetetu da izgradi svoj imunološki sustav
Nekoliko takozvanih „bifidogenih faktora“, poput dobrih bakterija, oligosaharida, visokog sadržaja sirutke i laktoze, povoljno utječe na nastajanje zdrave crijevne mikroflore, važne za razvoj zdravog imunološkog sustava.

Učvršćuje bebinu imunološku zaštitu
Različiti imunološki faktori iz majčinog mlijeka dopunjuju djetetov imunološki sustav i poboljšavaju zaštitu od bolesti. Antitijela iz mlijeka mogu štititi dojenčad od velikog broja bakterija.

Štiti zdravlje na duge staze
U zemljama u razvoju, dojenje može biti pitanje života ili smrti, a kod naroda koji su više razvijeni, bebe koje doje su zdravije od onih koje nisu:
– Manji rizik od infekcija probavnog sustava, akutnih upala uha i ozbiljnih infekcija donjeg dišnog sustava

– Manji rizik za astmu i atopijski dermatitis kod dojenčadi koja je nasljedno sklona tim bolestima

– Manji rizik od prekomjerne težine i/ili debljine tijekom djetinjstva i mladenaštva

– Manji rizik od dijabetesa

– Bolji kognitivni razvoj

tjedan dojenja 2015 nestle

 

Razvijanje okusa kod bebe

Zadnje, ali ništa manje važno, dojenje može pomoći u razvoju osjeta okusa Vaše bebe. Ono što Vi jedete daje okus Vašem mlijeku. Stoga je majčino mlijeko prirodan dio nježnog učenja okusa – onog koje je započelo u 12. tjednu trudnoće.

Vaše mlijeko nije toliko blago koliko mislite! Ima široku paletu okusa dobivenu iz hrane, začina i pića koje unosite ili udišete. I, za razliku od dojenačkih mliječnih pripravaka, pruža Vašoj bebi bogati i složeni, potpuni doživljaj osjeta.

Uz prehranu Vašim mlijekom beba će se lakše oduprijeti ovisnosti o slatkim okusima tijekom razdoblja dohrane. Stoga, što je bogatija Vaša prehrana voćem i povrćem, to će ih lakše Vaša beba prihvatiti i zavoljeti kasnije u životu.

Zahvaljujući svim ovim zapanjujućim činjenicama nije čudno što majčino mlijeko jest i uvijek će biti „zlatni standard“ dojenačke prehrane. Jednostavno je nevjerojatno!

Članak je preuzet sa stranica Bebe Nestlé – www.bebe-nestle.hr gdje možete saznati više informacija o dojenju.

Pratite Bebe Nestlé Facebook profil u Tjednu dojenja i sudjelujte u nagradnim igrama!