Kako vaša bebica bude rasla, svakog ćete dana u njoj pronalaziti nešto novo i zanimljivo. Prvi osmjesi, prva puzanja ili pokret tipičan samo za nju, veselit će vas i nećete moći skinuti pogled s nje. Mjeseci će prolaziti, a ona će vas sve više očaravati novim znanjima i vještinama.

Ipak, svaka od pozitivnih faza razvoja često je popraćena i s manje lijepim trenutcima u kojima ćete imati osjećaj da se vaše dijete preko noći sasvim promjenilo. Ritam spavanja odjednom više neće biti kao prije, a beba koja je svakome rado primicala ruke za zagrljaj, iz čista će mira grliti isključivo vas. Neobične faze djetetova razvoja uobičajene su i ne treba ih se bojati, ali na njih morate biti spremni.

Faza bacanja svega

Ova se faza najčešće događa oko bebinog 6. mjeseca života. Do sada je bebino poimanje predmeta bilo sasvim drugačije. Ako bi neki predmet bacila i maknula ga iz svog vidnog polja, on za nju više nije postojao. Sada beba počinje shvaćati kako predmet, iako se baci, i dalje postoji pa joj je posebno zanimljivo bacati sve što joj se nađe pri ruci, posebno ako je u kolicima ili sjedalici za hranjenje.

Primjetit ćete kako će, nakon bacanja predmeta, tragati za njim, izvijati se i moliti da joj ga vratite kako bi ga ponovno bacila.

Iako će vam stalno vraćanje bačenih igračaka dosaditi, izdržite nekoliko mjeseci koliko ova faza traje i pristanite na bebina pravila igre. Ona sada razvija percepciju o prostoru i prirodi predmeta oko sebe pa će joj ovakvo igranje biti iznimno zabavno.

Više hrane završi na licu nego u ustima

Između 7. i 9. mjeseca, bebi ćete prepustiti tanjur i žličicu i pokušati je naviknuti na samostalno hranjenje. Ono čega nećete biti svjesni je da njoj nije cilj jest već jako se dobro zabaviti. Pire krumpir ima odličnu teksturu da se namaže na lice, a grašak bi baš dobro sjeo u nosnicu.

Ono što beba u ovoj fazi testira je samostalnost. Budući da joj nije dozvoljeno da sama čini većinu toga, beba će igranjem hranom provjeravati koliko daleko može ići.

Ne uzrujavajte se u ovom razdoblju i nikako joj ne uzimajte žlicu iz ruku. Iako je riječ o igranju, beba će u jednom trenutku zasigurno osjetiti glad pa će dio porcije i pojesti. Važno je da do druge godine života ispraksira pravilno držanje žlice i samostalno jedenje, a do tada ćete vjerojatno morati svakodnevno čistiti bebin prostor za hranjenje i presvlačiti je onoliko puta koliko u danu bude jela.

Vrišti kad je podigne netko novi

Iako je vaša beba uvijek rado boravi u svačijem zagrljaju i društvu, negdje oko 7.mjeseca to se može naglo promijeniti. Negodovanje pa čak i vrištanje na prisutnost stranca koji ju želi primiti, iznenadit će vas jer taj stranac odjednom će postati i njezina baka, vaša bliska prijateljica i bilo tko s kim se beba neko vrijeme nije vidjela i boravila.

Objasnite svojoj rodbini i prijateljima kako takvo ponašanje ne smiju shvaćati osobno već beba, kako raste, razvija privrženost osoba koje su uz nju često, dok one koje viđa rijetko, počinje smatrati strancima.

Neugodne ćete situacije izbjeći postepenim privikavanjem djeteta na novu osobu. Ako vam u goste dođe prijateljica koju beba dugo nije vidjela, ne uzimajte je i ne tješite čim se rasplače. Neka vaša prijateljica polagano uđe u bebin prostor i promatrajte kako će na nju reagirati. Vjerojatno je da će nakon nekog vremena pristati na njezinu igru i zbližiti se s njom.

Novi ritam buđenja

Beba će napredovati iz dana u dan, puzat će, stajat će, artikulirat će pojedine glasove, ali dok se u nekim područjima bude razvijala munjevito, postoji mogućnost da će podbaciti u onome u čemu je do sada bila dobra. Iako je naviknuta na određeni ritam spavanja i buđenja, beba oko 9. mjeseca života može potpuno izmjeniti dosadašnji ritam i početi s e buditi u čudne sate i lijegati kad joj se prohtije.

U ovakvim slučajevima, bebu kratko utješite, pokrijte i brzo izađite iz sobe kako bi se sama uspavala. Što dulje ostanete, ona će dulje iskorištavati vašu pažnju i neće spavati. Ovom ćete ju metodom, vratiti na stari ritam unutar nekoliko tjedana.

Beba odabire omiljenog roditelja

Ova faza roditeljima najteže pada, a događa se između 8. i 9. mjeseca života. Beba polagano počinje shvaćati kako mama i tata imaju različite metode igranja, maženja, hranjenja i počinje preferirati jednoga od njih.

Izostavljeni se roditelj može početi osjećati tužno i krivo, no nikako ne treba forsiranjem tražiti djetetovu pažnju. Nije loša opcija na neko se vrijeme povući i nastojati što više vremena provoditi kao obitelj, igrati se u troje, hraniti se u troje ili jednostavno izmjenjivati se u kupanju djeteta, previjanju i drugim radnjama koje beba veže isključivo za jednog roditelja.

Beba je nemirna dok ju se previja

Između 9. i 12.mjeseca, beba istražuje svoje tijelo i otkriva niz mogućnost kao što je udaranje nogama, trljanje stopala jedno o drugo i kretanje u svim smjerovima. Previjanje u ovoj fazi više neće trajati tek nekoliko minuta, a događat će vam se i da se zaprljate jer bebu nikako nećete moći umiriti.

Nastojte je zabaviti nečim, a igračka joj u ovom slučaju neće biti toliko zanimljiva. Više će joj pažnje privući neki od svakodnevnih predmeta poput pelene, vlažnih maramica ili stare kutijice za kremu koju može otvarati i zatvarati.

Plakanje čim se približite izlaznim vratima

Faza koja započinje u 10. mjesecu, a može potrajati i do 20.mjeseca bebina života označava plakanje i histeriju čim shvati da negdje odlazite. Ponekad će i jednominutni odlazak na zahod prouzrokovati pravu dramu jer beba ne može shvatiti da ste i dalje u blizini, iako vas ne može vidjeti.

Dulji odlasci posebno su traumatični pa osigurajte vrijeme prilagodbe na baku ili tetu čuvalicu te ih zamolite da dođu ranije kako bi se dijete na njih priviklo.