S obzirom na to da su patkice i druge igračke većinom u vodi i koriste se dok se beba kupa, mnogi od nas misle da su zato i čiste, te da im ne treba neko posebno dodatno čišćenje. Upravo zbog topline i vlage, igračke za kupanje su savršena podloga za razvoj plijesni i bakterija, a najviše ih se skuplja u gumenim igračkama koje pište kad ih se stisne i prskaju vodu. Upravo se ta voda koja se usisava u gumenu igračku a nije ispražnjena, pretvara u leglo bakterija, počinje dobivati miris i nikako nije zdrava za bebu.

Nedavno je američka medijska kuća ABC provela akciju u kojoj su zamolili roditelje diljem zemlje da pošalju plastične čašice i igračke svojih mališana na mikrobiološko testiranje. Rezulatati su pokazali da su na svim, odnosno na 100% igračaka pronađene bakterije, a na 25% njih fekalne bakterije. Te bakterije uglavnom neće ugroziti zdravlje bebe i bebin imunitet će se obraniti, ali mogu napraviti problem kod otvorenih ranica koje se mogu dodatno inficirati i kod djece koja imaju problema s ekcemima.

Ipak, pomisao da dijete u usta stavlja igračke u kojima su fekalne i druge bakterije i plijesni, jednostavno mnogim roditeljima nije prihvatljiva.

Stoga bi bilo dobro oprati i dezinficirati igračkice za kupanje barem jednom tjedno.

Kako očistiti igračke za kupanje?

Prije svega. dobro bi bilo imati policu ili mrežicu iznad kade u kojoj će se igračke ocijediti i stavljati na sušenje kada nisu u upotrebi. Izbjegavajte ih stavljati u kanticu ili slične zatvorene posude u kojima se ostaci vode mogu brzo pretvoriti u mulj pun plijesni i bakterija. Prije odlaganja, sve igračke dobro ocijedite, odnosno iz svih dobro istisnite vodu.

Kada ih čistite, prvo ih potopite u vruću vodu i dobro izribajte običnim antibakterijskim sapunom izvana i četkicom skinite sve nečistoće u rubovima i pregibima.

Potom u toploj vodi otopite tri žličice octa i tri žličice sode bikarbone. Nekoliko puta tom otopinom ispunite unutrašnjost igračke, dobro tresite da isperete sve stjenke igračke iznutra. Isto tako, igračku možete napuniti otopinom i ostaviti da djeluje tijekom noći. Ujutro dobro igračke protresite i zatim nekoliko puta isperite običnom, čistom vodom i ostavite da se dobro osuše.

Neke igračke zasigurno se mogu oprati u perilici suđa (npr. plastične čašice i druge posudice kojim se beba igra i polijeva u svojoj kadici).