Vlažne maramice – mame bez njih ne mogu zamisliti dan. Koriste ih za sve i svašta i uvijek moraju biti “tu negdje.” Bez njih se ne odlazi s bebom u šetnju, park, trgovinu ili u posjet prijateljima. S vlažnim maramicama briše se dječja guza nakon mijenjanja pelena, one moraju biti pri ruci i nakon hranjenja. Ukratko, dobro dođu u svakom trenutku. Procjenjuje se da se na svaku bebu potroši između 1500 i 2250 vlažnih maramica do njezine treće godine.

Vlažne maramice mogu se kupiti na svakom kiosku, a razlike u kvaliteti primijećuju se već nakon prve primjene. Unatoč šarolikoj i velikoj ponudi vlažnih maramica na tržištu, sve se veći broj mama odlučuje na kućnu “proizvodnju”  vlažnih maramica.

Razlog nije samo ušteda već i pojedini sastojci kupovnih vlažnih maramica koji mogu iziritirati bebinu kožu. Dokazano je, između ostalog, da maramice pojedinih proizvođača sadrže kemijsku supstancu metilizotiazolinon koja može izazvati alergijski dermatitis.

Kako napraviti vlažne maramice za bebu?

Jednostavno i za svega 15-ak minuta. Glavni sastojci za prirodne vlažne maramice su:

  • dvoslojna ili višeslojna rola papirnatog ručnika
  • čaša tople vode
  • 1 velika žlica dječjeg gela za tuširanje ili kupke
  • 1 velika žlica maslinovog, bademovog ili kokosovog ulja
  • plastična posuda s poklopcem

Papirnati ručnik prerežite napola i u čaši vode promiješajte dječji gel za tuširanje/kupku i ulje. Polovicu papirnatog ručnika postavite okomito u posudu i ravnomjerno prelijete izmiješanom vodom, uljem i gelom za tuširanje. Poklopite posudu pa za 15 minuta otklopite i izvucite kartonski tuljac. I vlažne maramice su spremne za upotrebu! Čuvajte ih u plastičnoj posudi najviše tjedan dana.