Jeste li znali da prehrana djeteta u prvih 1.000 dana* života ima presudnu ulogu za njegovo buduće zdravlje?

 

Intenzivni rast i razvoj (12 – 24 mjeseci)

Djeca u dobi između 18 i 24 mjeseca prolaze kroz intenzivne promjene u rastu i razvoju. Na primjer:

NOVI ZUBIĆI
Zubići Vašeg mališana i dalje rastu. Za snažne i zdrave zube potreban je kalcij iz mliječnih proizvoda. Važno je i redovito pranje zubi! Vaše dijete sada može žvakati vlaknastu hranu poput leće.

RAZVOJ MOZGA
Nastavlja se djetetov razvoj mozga, sada je na 80% potpuno razvijenog mozga. Izvori esencijalnih masnih kiselina imaju važnu ulogu u razvoju neurona. Pripremajte jela od lososa i tune koja će nahraniti mozak Vašeg djeteta.

RAZVOJ VIDA
Vid se poboljšava, usporediv je s onim odrasle osobe. Razvoj vida završava s 4. godinom života.

UBRZANI RAST
Djeci treba čak 4-5 puta više hranjivih tvari nego odraslom čovjeku, jer rastu više i brže nego ikad u životu. U prve 2 godine postižu polovicu svoje visine u odrasloj dobi,

PSIHOMOTORNI RAZVOJ
Vaše dijete se sada može kretati unatrag. Učinit će sitne korake unatraške ako krene u pogrešnom smjeru. Nadalje, može voziti tricikl s oko 2 godine, a trčati bez da padne s 2 do 3 godine života. Sada može skakati s obje noge i popeti se gotovo svugdje. Malenom istraživaču potrebna je energija više no ikad. Pripremite i ponudite mu obroke s vlaknastim sastojcima.

GOVORNI RAZVOJ
U ovoj životnoj dobi, Vaše dijete zna oko 12 riječi. Kako je u neprestanoj interakciji sa svijetom, za početak će koristiti kratke rečenice. Od 2. godine vrlo brzo će obogatiti svoj rječnik i ubrzo moći započeti pravi razgovor s Vama. Više ga nećete moći zaustaviti!

DRUŠTVENI RAZVOJ
Vaše dijete uživa u društvu druge djece. Kroz susrete i druženja naučit će kako razviti svoj vlastiti karakter i dosljednu osobnost. Moglo bi početi pokazivati znakove egocentričnosti što je često uzrok sukoba.

SPOSOBNOST HRANJENJA
Sada se zna koristiti priborom i jesti samostalno. Zna pravilno držati svoj nož, vilicu i uzimati hranu. Uskoro će moći držati čašu u jednoj ruci. Vaš mališan je samostalniji iz dana u dan.
Oko 2. godine života postoji mogućnost pojavljivanja neofobije, pojava kada se dijete počne plašiti nove hrane. Trebali biste ga naviknuti na isprobavanje širokog spektra raznolike hrane. Vježbanje nepca s raznim novim okusima smanjit će rizik od pojave neofobije. Bogati jelovnici i mnoštvo recepata Vaši su aduti protiv ove pojave.

 

Prehrana djeteta za intenzivnog rasta i razvoja

Zbog svega navedenog prehrana u ovoj dobi mora zadovoljiti sve dnevne potrebe organizma kako bi se dijete pravilno razvijalo i raslo! A u tome im je potrebna mala pomoć.

Mlijeko, kao najvažniji izvor kalcija, visokovrijednih bjelančevina te većine vitamina, ostaje još uvijek jedna od najvažnijih namirnica, a djetetu u ovoj dobi potrebno je oko 500 ml mlijeka ili mliječnih proizvoda dnevno.

Kravlje mlijeko, iako dragocjena namirnica, u ovoj dobi nije najbolje rješenje jer sadrži:
• previše bjelančevina i određenih minerala koji mogu opteretiti još nezrele bubrege djeteta. Prekomjeran unos bjelančevina povezuje se i s pojavom pretilosti u kasnijoj dobi,
• premalo esencijalnih masnih kiselina prijeko potrebnih za razvoj mozga i funkciju vida,
• premalo željeza, što može dovesti do anemije, koja može usporiti rast i razvoj djeteta,
• premalo vitamina, prijeko potrebnih za rast i razvoj.

 

NAN 4 PRO je idealna mala, ali značajna, pomoć dok mali postaju veliki!

NAN 4 PRO mlijeko namijenjeno je maloj djeci od 18 mjeseci nadalje, nije zamjena za majčino mlijeko, već alternativa kravljem mlijeku. Može se koristiti sve do 4. godine, ukoliko to želite.

Osigurava ključne hranjive tvari potrebne Vašem mališanu tijekom ovog intenzivnog razdoblja rasta i razvoja:
• Željezo – pridonosi normalnom kognitivnom razvoju djece. Jeste li znali kako 23% djece mlađe od 5 godina u Hrvatskoj pati od nedostatka željeza?
• Kalcij i vitamin D – potrebni za normalan rast i razvoj kostiju kod djece
• Vitamine A, C te vitamine B skupine
• S dodatkom aktivnih kultura Bifidobacterium Longum i Lactobacillus Rhamnosus
• OPTIPRO – s proteinima/bjelančevinama visoke kvalitete, u količini prilagođenoj dobi i potrebama djeteta. OPTIPRO označava jedinstven proces u proizvodnji kojim se osigurava optimalna razina i kvaliteta bjelančevina u proizvodu. O važnosti proteina u prehrani djeteta pisali smo OVDJE. https://klinfo.rtl.hr/djeca-2/bebe/vaznost-proteina-u-prehrani-beba-male-djece/
• Izvrsnog je okusa pa vaš mališan jednostavno neće moći reći „ne“

NAN 4 PRO možete kombinirati s drugim namirnicama, npr. napraviti žitne pahuljice na tome mlijeku te dodati omiljeno voće svoga djeteta!
U istraživanju svijeta oko sebe i svladavanju svih malih prepreka, mala, ali važna pomoć stiže u samo jednoj čaši mlijeka (210 ml) koja zadovoljava:
– 42% dnevnih potreba za željezom
– 47% dnevnih potreba za kalcijem
– 28% dnevnih potreba za vitaminom D

NAN 4 PRO nije zamjena za majčino mlijeko, već alternativa kravljem mlijeku. Majke koje mogu trebale bi nastaviti dojiti i u drugoj godini života djeteta.

*Važna napomena: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dojenje do 2. godine života.

 

Isprobajte i vi NAN 4 mlijeko i osvojite druge fine Nestlé nagrade! Darujemo 5 poklon paketa!

Nestle NAN4 poklon paket

Drage čitateljice, upisom na donju prijavnicu sudjelujete u nagradnoj igri u kojoj vas Nestlé dariva poklon paketima. Ukupno daruju 5 poklon paketa, a u svakom se nalazi:

  • NAN 4 PRO mlijeko – za djecu od 18 mjeseci nadalje
  • Žitne pahuljice Zob i suhe šljive – za djecu od 6 – 24 mjeseci
  • Žitne pahuljice 8 žitarica kakao – za djecu od 12 – 24 mjeseci
  • Mliječni desert vanilija
  • Tanjurić s medom Bo

Imena dobitnika objavit ćemo 31. srpnja 2015.

 

A DOBITNICI SUUU…

Sanela Tot,  Slatina

Mirna Bečeheli, Osijek

Claudia Purić,  Okučani

Ivana Adamić Tadić, ZagreB

Marija Badanjak Šegan,  Oštarije

HVALA SVIMA NA SUDJELOVANJU!