Kupovni voćni sokići s dodacima vitamina, omiljeno su piće mnoge djece. Liječnici i nutricionisti slagali su se da se voćni sokovi uvode bebama u prehranu oko 6. mjeseca, odnosno kada počinje i dohrana i upoznavanje beba s voćem i drugom krutom hranom. Vjerovalo se da su sokovi bogati izvor vitamina i minerala, što je istina, ali sada su se pedijatri pozabavili negativnim utjecajem konzumiranja sokova u tako ranoj dobi.

Kada kažemo voćni sok, misli se na kupovne sokove koji imaju 100% udio pojedinačne vrste voća ili mješavine više vrsta voća. Kada sok ima između između 25% i 99% udio prirodnog voćnog soka ili je napravljen od voćnog koncentrata, tada govorimo o voćnom nektaru, voćnom napitku ili koktelu. Nektari i napitci obično imaju dodane zaslađivače, okuse i konzervanse, a nerijetko su obogaćeni vitaminima i kalcijem. Sastav soka ili nektara mora biti izlistan na pakiranju. Kad su u pitanju bebe, ako je za vjerovati proizvođačima, voćni sokovi obično su iz organskog uzgoja, napravljeni s izvorskom vodom i bez dodanih šećera i bilo kakvih aditiva.

Zašto pedijatri mijenjaju mišljenje?

Pedijatri su najviše zabrinuti zbog visokog udjela šećera u voćnim sokovima i nektarima koji dovode do problema s karijesom kod male djece, ali i zbog činjenice da voćni sokovi nemaju potrebne proteine i vlakna, pa njihovo često konzumiranje djeluje na tjelesnu težinu djeteta. Drugim riječima, osim u slatkišima, liječnici vide uzročnika pretilosti, dijabetesa i problema s karijesom kod djece i u voćnim sokovima.

Djeca koja voće uzimaju jedino putem voćnih sokova unose puno voćnog šećera, ali ne i potrebne nutrijente (vlakna, proteine). Nadalje, voćni sok ih naglo zasiti pa roditelji mogu imati problema s prehranom. Kod neke djece javljaju se i probavni problemi poput nadutosti, plinova i proljeva.

Nakon ispitivanja, istraživanja i konzultacija, Američka akademija pedijatara, najrelevantnija stručna organizacija čije preporuke slijede pedijatri diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, promijenila je smjernice vezane za voćne sokove u prehrani beba i djece. Posljednji put smjernice vezane za voćne sokove dane su 2001. godine.

Nove smjernice za konzumaciju voćnih sokova kod beba i djece

Bebe mlađe od godinu dana ne bi uopće smjele piti kupovni voćni sok. Pedijatri preporučuju da se bebama daje svježe voće, umjesto sokova. Isprva u kašicama, a kasnije i u kriškama.

Za djecu između 1 i 3 godine prepuručuje se maksimalno 1,2 dcl voćnog soka dnevno s time da je uvijek najbolje sok napraviti doma, od svježeg voća. Ako roditelji nisu u mogućnosti, kupovni sok neka bude 100% prirodan, bez ikakvih aditiva i dodanih boja i šećera. Maloj djeci sok neka se servira u čaši, a ne u bočici ili iz tetrapaka. Naime, djeca koja koriste sok i bočicu kao alat za umirivanje, imaju više problema s karijesom.

Djeca starosti od 4 do 6 godina smiju popiti najviše 1,7 dcl dnevno, a djeca od 7 do 18 godina maksimalno 2,3 dcl dnevno.

I na kraju, pedijatri kažu da je svježe voće uvijek bolji izbor od cijeđenog soka u svakoj dobi. No ako dijete ne može bez svog voćnog sokića, mole roditelje da se pridržavaju ovih preporuka koje su napravljene uz pretpostavku da dijete ima balansiranu i drugim namirnicama i hranjivim tvarima bogatu prehranu.

Ove smjernice objavljene su u najnovijem broju stručnog časopisa Pediatrics.