Mastitis je bolna upala grudi koja rezultira izrazitom boli, oteklinom, crvenilom i toplinom u dojki. Osim toga, vjerojatni su i visoka tjelesna temperatura i groznica. Mastitis najčešće pogađa žene koje doje, iako mogu oboljeti i žene koje ne doje. U većini slučajeva nastaje u prvih šest tjedana nakon poroda, no može nastati i kasnije tijekom laktacije.

Mastitis najčešće dolazi naglo, a simptomi koji ga prate su:

– osjetljivost i toplina dojki te izrazito jaka bol

– otečenost i težina dojki

– crvenilo dojki

– osjećaj pečenja za vrijeme i između dojenja

– općenit osjećaj bolesti i malaksalosti organizma

– visoka tjelesna temperatura, viša od 38,5 C

U početku simptomi podsjećaju na jaču prehladu ili gripu, no majke uglavnom shvate o čemu se zapravo radi kad počnu i bolovi u dojki koji su popraćeni osjetljivošću i crvenilom. Odmah čim su ovi simptomi prepoznati, važno je kontaktirati liječnika.

 

Uzroci mastitisa

Dojenje se smatra naučenom vještinom, no ponekad može i utjecati na nastanak upale. Zaostalo mlijeko u grudima uglavnom je razlog nastanka blažih upala.

Upala najčešće nastaje zbog neprohodnih (začepljenih) mliječnih kanala. Ako se mlijeko u potpunosti ne isprazni iz dojke tijekom podoja, mliječni kanali se mogu začepiti i uzrokovati nemogućnost daljnjeg protoka mlijeka što vodi do infekcije.

Osim toga, mastitis može nastati i zbog ulaska bakterije u dojku. Bakterija se najčešće prenosi u organizam preko pukotine na bradavici. Zaostalo mlijeko u dojki u tom slučaju predstavlja izvrsno okruženje za bakterije, no mlijeko je i dalje pogodno za hranjenje djeteta. Bakterijska upala može voditi do najteže vrste mastitisa – nakupine gnoja odnosno izrazito bolnih čireva u dojkama. Bakterijski mastitis može se prepoznati i po pojavi krvi u mlijeku i crvenim prugama na dojki koje se šire od mjesta zastoja prema korijenu dojke.

 

Rizični faktori za nastanak mastitisa su:

– prvi tjedni dojenja nakon poroda

– bolne i ispucale bradavice, iako se može razviti i bez ispucane kože

– korištenje samo jednog položaja za dojenje prilikom kojeg se dojka ne isprazni u potpunosti

– nošenje preuskog grudnjaka ili odjeće općenito; dojke ne smiju biti stisnute kako se ne bi zaustavio protok mlijeka kroz kanale

– preveliki umor i stres

– mastitis za vrijeme dojenja sa starijim djetetom/djecom

– loša prehrana

 

Komplikacije uzrokovane mastitisom

Ako nije adekvatno liječen, mastitis uzrokovan začepljenjem mliječnih kanala, može dovesti do nakupina apscesa (gnoja) u dojki. Teška upala popraćena apscesima ponekad zahtjeva i kirurško odstranjivanje sekreta, odnosno drenažu. Kako bi izbjegli ovu izrazito tešku vrstu upale potrebno se odmah po javljaju prvih simptoma javiti liječniku, kao i ako se upala nakon pravilnog liječenja ne smanjuje.

 

Liječenje mastitisa

Lakši oblici mastitisa najčešće prolaze kroz 24 sata, uz pravilno dojenje i izdajanje. Ako bol, natečenost i crvenilo ne prestaju, liječi se uglavnom antibioticima, no najvažniji lijek je nastavak dojenja. Iako bolno, dojenje pospješuje pražnjenje začepljenih kanala, a beba sisanjem najjednostavnije izdaja mlijeko i prazni dojku. Prestanak dojenja zbog bolova može samo negativno utjecati na povećanje upale i bolova. Osim toga, važno je pripaziti na potpuno pražnjenje dojki i položaj dojenja pa ako je potrebno, potražiti i pomoć kod savjetnika za dojenje. Dovoljno odmora i pojačano uzimanje tekućine također su dobri pomagači u liječenju.

Pri sprječavanju teže upale, brojne dojilje koriste i popularne alternativne metode liječenja, od kojih je najpopularnija oblozi od kupusa. Listove kupusa potrebno je lagano zgnječiti valjkom za tijesto kako bi pustili sok i koristiti ih kao oblog između dojenja.