Najveći problem novopečenih roditelja najčešće je taj da beba ne spava dovoljno, odnosno da se često budi noću. No svaka beba je različita i imat će različite obrasce spavanja, pa tako ima i onih beba koje spavaju i duže od nekog prosjeka. Poznata uzrečica kaže “nikad nemoj buditi bebu koja spava” i u većini slučajeva ona stoji, no ponekad se ovo pravilo treba prekršiti jer beba spava predugo i preskače obroke.

Kako roditelji mogu biti sigurni spava li njihova beba predugo?

Pedijatri kažu da bebe trebaju spavati oko 14 sati dnevno u što je uključen noćni san i dva dnevna spavanja. Noćno spavanje prekida se svaka 2-3 sata radi hranjenja. No uzmite u obzir da je to samo smjernica, a u stvarnosti to rijetko bude tako “školski”. Neke bebe rađaju se kao mirne i uredne spavalice, dok druge neće do vrtića prospavati ni jednu noć u komadu.

Koliko vašoj bebi treba sna ovisit će najviše o njezinoj dobi i navikama hranjenja.

Novorođenče spava između 14 i 18 sati dnevno, a budit će se na nekih pola sata kako bi cicalo. Kod novorođenih beba ne postoji osjećaj za dan i noć, pa se može dogoditi i često se događa da tako malene bebice češće bdiju noću nego danju.

Ako primijetite da vaše novorođenče spava duže od 18 sati dnevno, uzrok mogu biti i zdravstveni problemi poput žutice, infekcija ili reakcija na određeno cjepivo. Stoga se svakako posavjetujte s pedijatrom na prvom sljedećem redovitom pregledu.

Naime, kada bebe spavaju duži period bez buđenja i hranjenja, može se dogoditi da ne dobivaju dovoljno na težini. Novorođenče bi trebalo jesti svaka 2-3 sata, pa ako se ti obroci počnu preskakati radi dugog spavanja, može se dogoditi da beba ne dobiva na kilaži, na što će vas svakako upozoriti i pedijatar.

Dobivanje na težini najbolji je pokazatelj zdravog i normalnog napretka i razvoja bebe. Kao što smo napomenuli, svaka beba je različita i može se dogoditi da spava duge periode, potom dobro i kvalitetno jede i da dobiva na težini po planu i rasporedu. U tom će vam slučaju pedijatar vjerojatno savjetovati: “ma pustite ju da spava”.

Spavati noću uz dnevne odmore nakon 6. mjeseca starosti

Kako beba raste, konfuzija dan-noć se može pretvoriti u naviku u kojoj će beba prespavati čitav dan, a brbljati, plakati, istraživati i često papati čitavu noć (na opće “veselje” roditelja). U tim slučajevima čak će vam i pedijatar preporučiti da bebicu tijekom dana budite ranije kako bi postepeno naučila duže spavati noću.

Nakon 6. mjeseca života, beba bi trebala lagano usvajati rutinu dnevnog i noćnog spavanja. Noću bi trebala spavati 10-12 sati, uz dva dnevna spavanja – jedno u prijepodnevnim i jedno u poslijepodnevnim satima. Dnevno spavanje obično traje između 45 minuta i 2,5 sata. Važno je da beba shvati da je noć za spavanje, a dan za igranje i istraživanje. Naravno da će se beba buditi noću u potrazi za mlijekom ili utjehom, ali tada je važno ne je razbuditi i što brže ju ponovno uljuljuškati u san.

Znači, bebe do šest mjeseci starosti spavaju do 18 sati dnevno, a bebe nakon 6. mjeseca oko 14 sati dnevno. Sve što znatno odskače od ovog prosjeka je previše spavanja ili premalo spavanja. U slučaju da beba previše spava, svakako to spomenite pedijatru i isključite moguće zdravstvene uzroke. Važno je da uz spavanje beba redovito jede, pa će vam i pedijatar predložiti da je ponekad češće probudite, nahranite i potom situ ponovno stavite na spavanje. Nakon 6. mjeseca, kada se bebu može zasititi kašicama i dohranom, periodi spavanja mogu postati malo duži, ali pripazite da beba nije bez hrane duže od 4 sata.