Vrijeme je za novu pelenicu. A onda još jednu. Pa još jednu. Ako ste “friški” roditelj vjerojatno ste pomalo iznenađeni koliko često bebi treba promijeniti pelenu. Bez obzira koristite li platnene ili jednokratne pelene, računica govori da ćete samo u prvoj godini promijeniti više od tisuću pelena. Kad se jednom svlada, prematanje je brzi i lak posao, ali ako to nikad niste radili i po prvi puta kod kuće imate novorođenče, donosimo nekoliko savjeta kako mijenjati pelene, izbjeći osipe i druge probleme, a da bebici ujedno bude mekano, čisto i udobno.

Koliko pelena ćemo trebati?

Prvo pitanje svakog novog roditelja i prije nego bebica dođe na svijet je – koliko pelena ću trošiti dnevno, odnosno koliko paketa pelena mjesečno? Mame, tate i pedijatri slažu se da je okvirna procjena – 10 do 12 pelena dnevno (unutar 24 sata).

Naravno, svaka beba je drugačija, pa neke piške i kakaju vrlo često, dok neke imaju duže razmake između pojedinih nuždi. Ne brinite ako se beba nađe bilo gdje između ovih krajnosti, jer sve je normalno.

Koju veličinu pelena ćemo trebati?

Platnene pelene najčešće dolaze u jednoj veličini koje zatezanjem ili kopčanjem prilagođavate bebi.

Što se tiče jednokratnih pelena, teško je reći koja će veličina odgovarati vašoj bebici. Naime, većina pelena veličinu ima sukladno težini bebe, no težine se često preklapaju. Ako vaša beba ima 4,8 kg možda nećete biti sigurni da li uzeti veličinu 2 (koja je za bebe od 3-6 kg) ili veličinu 3 (koja je za bebe 4 do 9 kg). Ako pelene budu premale, stiskat će bebicu i ona će biti nervozna, plačljiva i nemirna. Ako su pelene prevelike, sadržaj može procuriti sastrane.

Možda je najbolja računica ona u kojoj se držite broja koji je bliže kilaži vašeg djeteta. Primjerice, ako je veličina 2 za bebe od 3 do 6 kg, srednja kilaža bila bi 4,5 kg. Ako vaša bebica ima 4,8 kg već je bliže veličini 3.

U izboru veličine pelena pomoći vam mogu i sljedeći savjeti:
– pelena mora dobro prijanjati oko nožica vaše bebe
– ako pelena curi sastrane, sačuvajte paket (jer će vam ubrzo trebati) i vratite se na manju veličinu.

Pelenski osip – prevencija i liječenje

Osip se najčešće pojavljuje kada beba predugo ima nečistu pelenu. Uzrok može biti i sastav materijala od kojih su pelene načinjene. Mnogi roditelji pelenski osip počinju primjećivati kada bebu počnu dohranjivati s krućom hranom.

Kako bi spriječili pojavu pelenskog osipa učinite sljedeće:
– češće mijenjate pelene
– bebina guza i pregibi među nožicama trebaju biti potpuno suhi prije nego joj stavite pelenu
– koristite običnu toplu vodu i meku krpicu kojom ćete očistiti guzu prilikom mijenjanja pelena i izbjegavajte sapune (posebno one parfumirane)
– razne mirišljave vlažne maramice mogu sadržavati alkohol, parfeme i druge sastojke koji mogu osip još samo pogoršati, pa potražite one na bazi vode, bez ikakvih kemijskih dodataka
– ako koristite platnene pelene, kod pranja izbjegavajte praške i omekšivače koji imaju agresivne formule
– ako dojite, izbjegavajte jesti hranu koja bi mogla pogoršati osip (rafinirani šećer, masnoće i sl.)

Ako je vaše novorođenče dobilo osip, pokušajte sa sljedećim:
– kremica na bazi cink oksida ili petroleja trebala bi ublažiti osip i umanjiti svrbež i neugodnost (no prije upotrebe bilo kakvih krema savjetujte se s pedijatrom)
– ako je osip jarko crveni i ako se pojave vodeni prištići, možda se radi o osipu uzrokovanom bakterijom te svakako posjetite pedijatra
– ako se radi samo o iritaciji kože, obavezno primjenjujte sve postupke navedene kod prevencije pelenskog osipa.

Kako spriječiti curenje iz pelena?

Sadržaj pelena može curiti iz raznih razloga – zbog veličine, zbog slabog pričvršćivanja ili krivog stavljanja, ako je beba jako nemirna.

Ako je beba mlađa od dva tjedna, vjerojatno još uvijek ima pupkovinu koja treba otpasti, pa pelene neće savršeno pristajati uz bebin pojas. Ono što možete učniti je pričvrstiti pelenu, koliko to možete a da se beba ugodno osjeća, ispod pupkovine.

Još jednom provjerite veličinu pelena. Možda bebi treba veličina + ili -. Pelena ne bi smjela biti previše labavo zalijepljenja ili zakopčana.

Kod dečkića, sadržaj pelene nekad procuri ukoliko mu spolovilo okrenete prema gore. Rješenje je da ga sljedeći put kod prematanja položite prema dolje.

Ako je bebica između dvije veličine i ni jedna joj savršeno ne pristaje, morat ćete stisnuti zube i čekati da vrijeme učini svoje.

Prematanje aktivne bebice

Kako odrastaju, bebice postaju sve aktivnije, savijaju se, migolje, ritaju se nožicama, a ponekad i vrište kad ih mama ili tata žele premotati. Ako se i vama takvo što dogodi, imajte na umu da je to vjerojatno samo faza i da prematanje neće uvijek biti “borba”.

Najbolje je ignorirati bebine pokušaje da izbjegne prematanje. Za neke bebe smijuljenje i migoljenje igra je moći. Drugima to postaje igra. U svakom slučaju, ključ uspjeha je vaša reakcija. Ako se smijete, bebi dajete divnu nagradu za njezinu nestašnost, a to je pažnja. Očekivati možete da će svako sljedeće prematanje biti problem, jer će beba jednostavno ponavljati svoje nemirno ponašanje kako bi vas nasmijala, odnosno zadobila vašu pažnju. Ispočetka vam to može biti ugodno, ali bit će trenutaka kada ćete na brzinu trebati premotati bebu i nećete imati strpljenja  ni vremena za natezanje s pelenom.

Ako beba negoduje, a vi se snuždite, rastužite, preplavi vas osjećaj da ju na nešto prisiljavate i ako se zabrinete da joj činite nešto loše i protivno njenoj volji, bebica će to osjetiti i pronaći uvijek načina da vas svojim negodovanjem pokuša odgovoriti od presvlačenja pelena i time vam oteža cijeli postupak.

Ako je beba nemirna ili nervozna, pokušajte joj skrenuti pažnju na nešto drugo. To uvijek pali. Imajte uz sebe omiljenu igračku, pjevajte joj, pustite muziku i sl.

Bebu nikada ne ostavljate bez nadzora tijekom prematanja. Jednom rukom dohvaćajte stvari koje su vam potrebne, ali drugom rukom uvijek pridržavajte bebu.

Kako obuzdati nemirne ručice

Bebe su vrlo znatiželjna bića i svim čulima neprestano istražuju okolinu, pa tako i za vrijeme mijenjanja pelena. Bebine ručice dodirivat će vas, igračkice, kremicu, maramice, ali i vlastito spolovilo, bilo ono prljavo ili čisto. Što možete učiniti kako bi bebine ručice držali podalje od pelenskog područja?

Prvo i osnovno, potpuno je normalno da se bebe diraju po spolnim organima i da istražuju svoje tijelo. Naime, bebe uče gledanjem, slušanjem, mirisanjem, kušanjem, ali i dodirom. No ako je pelenica bila puna kakice koje nakon skidanja ima posvuda, ne želite da beba još i svoje ručice stavlja tamo.

Ipak, ne kudite bebu zbog znatiželjnih ručica, jer to nema nikakvog efekta, a s vrmenom bi moglo odašiljati poruku osude i srama za nešto što je potpuno normalni dio razvoja.

Ovdje će pomoći skretanje pažnje na nešto drugo, barem dok se pelensko područje ne opere i očisti. Igračka, kremica, maramica ili neki drugi predmet koji beba može uhvatiti, zaposlit će njezine ručice i usta u kojima će ti predmeti zasigurno završiti.

I na kraju, valja spomenuti da je za mnoge mame presvlačenje pelena idealan trenutak za izgradnju i jačanje odnosa i povjerenja s bebom. Svaka će vam reći da naprosto uživa ljubiti te bucmaste gole nožice, uživa gledati bebu kako je sretna jer je gola, kako radi gimnastiku i nožice pokušava staviti u usta i slične mini epizode zbog kojeg nam se srce topi od sreće.  

Važno je da prematanju pristupite opušteno, smireno, samopouzdano i s veseljem te da sve to prenesete na svoju bebu od prvog dana. Ubrzo će mijenjanje pelena postati još jedan ritual u kojem ćete zajedno uživati, maziti se i “razgovarati” i tako svaki dan, po nekoliko puta, dok pelenama ne odlučite kazati “pa-pa”.