17. studenog obilježava se Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba. I to samo s jednim ciljem. Usmjeriti pozornost javnosti na globalni problem rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine života.

Palčićima u čast, na današnji dan, diljem svijeta, pa tako i Hrvatske mogu se vidjeti svjetla obojena u ljubičastu svjetlost. Svih malih boraca na društvenoj mreži prisjetila se i predsjednica udruge Palčići Željka Vučko čiji emotivni post prenosimo u cijelosti:

Kada smo prije gotovo osam godina krenuli kao Udruga znajući da moramo učiniti nešto za naše najmanje heroje, nismo ni sanjali da će jednoga dana cijela Hrvatska znati za Vas, za Vaše borbe i Vaše pobjede.
Gubili smo, dobivali, uzdizali se, padali kao poput Vas….dizali se snagom koju ste nam Vi uvijek davali. Sve ovo danas Vaše je djelo HEROJI NAŠI, sve ovo Vaša je snaga koja nas je nosila i dizala kad je bilo najteže.
Na današnji dan slavimo svaki udah, svaki zagrljaj i poljubac, svaki korak, svaku riječ, peticu u skoli…prvi gol…Na današnji dan slavimo i svaku našu prolivenu suzu, svu bol i brigu pretvorenu u radost života.
Na današnji dan prisjećamo se i svih naših anđela koji su navratili nakratko na ovu zemlju, naučili nas mnogočemu i napustili nas ostavljajući dubok trag u našim srcima, svih njihovih roditelja koji su i u svojoj boli ponosni roditelji Palčića.
Na današnji dan zahvaljujemo svima Vama koji ste učinili i najmanji korak za naše Palčiće i njihove roditelje i tako im olakšali njihov trnovit put, svima Vama koji se do zadnje kapi snage borite ta njihov mali život ne odustajuci ni kada je najteže.
Danas neka teku samo suze ponosa, beskrajnog ponosa NA NAŠE NAJMANJE HEROJE, NAJVEĆA I NAJHRABRIJA SRCA.
Hvala Vam što postojite, što nas svojim postojanjem učite životu, nadi, strpljenju, borbi. Hvala Vam što iz dana u dan dokazujete da ljubav i vjera pobjeđuje i ruši i najveće planine.
Cijela Hrvatska ce danas u Vasu cast sjati LJUBICASTIM SJAJEM NASIH NAJMANJIH HEROJA PALČIĆA – JER VI TO ZASLUŽUJETE. SRETAN VAM VAŠ DAN HEROJI NAŠI !!!
Kad jedan anđeo i jedan čovjek uspostave kontakt, stvara se most od svjetlosti preko kojeg trče tisuće anđela i tisuće ljudi.

 

Udruga Palčići osnovana je prije sedam godina i pruža podršku roditeljima nedonoščadi u ranim danima u bolnici, a potom i nakon izlaska iz bolnice. Različitim humanitarnim akcijama pokušavaju prikupiti sredstva za inkubatore i dodatnu medicinsku opremu za zbrinjavanje najmlađih građana Hrvatske koji već u prvim danima svog života kreću u nepravednu životnu borbu.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece te je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska. 

I baš zbog toga… Danas nosite ljubičasto… U čast baš svih Palčića, najmanjih heroja, najvećih i najhrabrijih srca.

“Palčići” – prva udruga roditelja nedonoščadi u Hrvatskoj