Dječji krevetići danas dolaze u zaista mnogo varijanti. Mnogi se roditelji odlučuju za varijante koje se s vremenom mogu proširiti, tako da dijete prvih nekoliko godina života može spavati u istom dječjem krevetiću. Međutim, prije ili kasnije će doći vrijeme kada će mališan iz krevetića jednostavno morati prijeći na normalan krevet, koji prati njegov ubrzani rast..

Iako se mnogi roditelji prilikom odluke za ovu tranziciju oslanjaju isključivo na veličinu, odnosno visinu mališana, stručnjaci ističu da je kod odluke potrebno pažnju obratiti na još nekoliko detalja.

Razvoj motorike i spavanje u dječjem krevetiću

Dječji krevetić ima mnoge prednosti. Uglavnom je mobilan, te je moguće mališana tijekom noći imati blizu sebe, a s druge mu strane pruža i fizičku zaštitu. Međutim, upravo zbog ograde na rubovima, mališanima prilično brzo postane pretijesan. Ruke i noge tijekom noći i nemirnog sna mogu se odupirati toj barijeri i to je već jasan znak kako je djetetu ipak potrebno više prostora za kvalitetan san.

Iako je dob i visina djeteta ključan faktor, pažnju biste trebali obratiti i na razvoj motorike. Odnosno, kada mališan dođe u fazu u kojoj može samostalno hodati, penjati se i siguran je na svojim nogama, također je vrijeme za promjenu. U ovoj fazi, u dječjem krevetiću s ograđenim stranicama zapravo riskira ozljede. Mališan se tijekom noći može probuditi i pokušati popeti preko ograde, a roditelji neće stići na vrijeme reagirati. Stoga biste razvoj motorike i djetetovu spretnost također trebali uzeti u obzir kod razmatranja ideje o kupnji normalnog kreveta za mališana.

Odvajajući dijelovi

Kako dijete raste, brzo će shvatiti kako samostalno može istraživati svijet oko sebe – kako nogama i hodanjem, tako i pokretima ruku. Upravo to može predstavljati opasnost kad su dječji krevetići u pitanju. Kako bi roditeljima olakšali dostupnost mališanu, mnogi od njih sastoje se od pomičnih dijelova, primjerice za spuštanje jedne stranice krevetića.

Znatiželjni mališani s vremenom će shvatiti kako je to pomicanje moguće, te je pitanje vremena kada će to i sami pokušati, što također može rezultirati neugodnim povredama. Upravo je ovo još jedan dokaz kako zamjena krevetića ne ovisi isključivo o veličini mališana. Mnogi od njih još će u krevetiću imati i više nego dovoljno mjesta, no neprestano “petljanje” po njemu trebao bi biti znak da je vrijeme za promjenu.

Razdoblje tranzicije

Jasno je da će mališanima biti potrebno neko vrijeme za privikavanje na novo mjesto za spavanje. Za početak, pokušajte tijekom noći iz krevetića ukloniti višak plišanih životinja i dodatne jastuke na koje je dijete naviklo. Time ćete mu jednostavno osigurati više mjesta. Što se tiče popodnevnog spavanja, najbolje je da mališana smjestite u svoj krevet, gdje će imati mnogo mjesta na koje se sada treba priviknuti, te neće imati ograničenja kao što je ograda na krevetiću.

Ovih nekoliko sati sna dnevno na novom mjestu već nakon nekoliko dana neće biti problem, te će dijete moći normalno zaspati. Tada možete krenuti i s uvođenjem pravog kreveta za mališana, u kojem će veoma brzo bez problema spavati cijelu noć.