Na osjetljivoj bebinoj koži često se mogu uočiti promjene poput prištića, pjegica, madeža ili pak crvenih mrljica, koje često nestaju same od sebe. Sve promjene na koži novorođenčadi zapravo su na neki način pokazatelj prilagodbe novom  svijetu i privikavanje tijela na novi život izvan maminog trbuha. Sve te promjene zajednički bismo mogli nazvati kožnim diskoloracijama, čiji intenzitet varira od onih jedva primjetnih, pa do malo većih koje mnoge roditelje često mogu zabrinuti.

Diskoloracije se mogu pojaviti u raznim oblicima – pravilne ili nepravilne, „napuhnute“ ili ravne, a boja može varirati od laganog crvenila pa sve do crne ili ljubičaste. Iako je većina njih potpuno bezopasna i s vremenom jednostavno nestaje, neki oblici ipak mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme djeteta, te bi na njihov rast, razvoj i eventualne promjene boje trebalo obratiti pozornost i svakodnevno ih pratiti.

 

Uzrok i tipovi diskoloracija na bebinoj koži

Kada je riječ o diskoloracijama, radi se jednostavno o tjelesnoj pojavi na koju nije moguće utjecati ili pak je predvidjeti i spriječiti. Stručnjaci tako ističu kako nema istine u pričama koje tvrde kako na pojavu madeža, mrlja i pjegica utječe majčina prehrana tijekom trudnoće – uzrok njihove pojave još uvijek je nepoznat. Poznato je tek kako kod male djece nastaju češće nego kod odraslih, budući da je njihova nježna koža osjetljivija na sve promjene koje organizam doživljava.

Sve promjene na koži mogu se svrstati u dvije osnovne kategorije prema načinu nastanka – vaskularne i pigmentacijske.

Vaskularne diskoloracije na koži nastaju kada se krvne žile ispod njene površine ne formiraju na pravilan način. Izvana ta nakupina izgleda kao mrljica crvenkaste do smeđe boje. Također nije neuobičajeno da su ova područja na koži i nabubrena – ovisi o spletu krvnih žila ispod nje. Mrlje na koži kojima je uzrok splet krvnih žila nastaju većinom unutar prvih šest mjeseci djetetovog života. Neke će osoba imati cijelog života, dok se druge s vremenom mogu smanjiti, postati manje vidljive, pa čak i u potpunosti nestati. Kod rutinskog pregleda liječniku treba napomenuti ako je u kratkom vremenu došlo do promjena u veličini ili boji, a posebnu pozornost treba obratiti na diskoloracije koje se nalaze u blizini oka i s vremenom mogu utjecati na kvalitetu vida.

U kategoriju pigmentacijskih mrlja na koži spadaju madeži te mrljice uglavnom tamnijih tonova. One se mogu pojaviti u bilo kojem periodu života, a najčešći su primjer upravo madeži čija pojava ovisi o promjenama u okolini, poput čestog izlaganja kože suncu. Za njih je karakteristično i to da, za razliku od vaskularnih diskoloracija, s vremenom ne nestaju niti se smanjuju. Pigmentacijske mrlje je potrebno pozornije pratiti budući da promjenama mogu ukazivati na neke opasnije bolesti, poput raka kože.

 

Kada posjetiti liječnika

Odmah po pojavi diskoloracije na koži bilo bi dobro da liječnik procjeni o kojoj se vrsti radi, što će većina i učiniti na rutinskom pedijatrijskom pregledu mališana. On će najbolje znati procijeniti treba li na mrljicu na koži obratiti dodatnu pozornost i pomno pratiti njeno daljnje razvijanje i rast. U većini slučajeva mjesta panici ne bi trebalo biti, budući da se radi o normalnoj pojavi kojoj je sklona većina mališana.

U nekim slučajevima bebica sama može nehotice noktićima stvoriti ranicu na mjestu madeža, što može prerasti u veći problem, budući da su takva mjesta na koži iznimno osjetljiva na bilo kakve podražaje. Ako dođe do pojave poput krvarenja, ili pak crvenila oko madeža ili pjegice, to bi mjesto trebalo počistiti gazom i antiseptičkom otopinom, te nazvati liječnika koji će vam dati savjet što i kako dalje.

 

Tretiranje pojava na bebinoj koži

Sve pigmentacije i pojave na bebinoj koži najčešće se jednostavno – ne diraju. Potrebe za tretiranjem pigmentacije ili madeža nema, osim u slučaju značajnijih promjena u boji ili veličini. Njihova pojava na koži sasvim male djece također je normalna te nema potrebe za izvanrednim odlascima liječniku. Koža mališana, baš kao i odraslih, reagira na razne promjene u okruženju u kojem se nalaze. Kada i bude potrebe za nekim oblikom tretiranja, pouzdajte se u svog pedijatra koji će vam zasigurno na vrijeme na to ukazati.

Što se estetske strane tiče, mrlje na koži mogu utjecati na samopouzdanje mališana kasnije u životu, te je ponekad potrebno tretirati ih laserom kako bi se smanjila njihova uočljivost. Tretman laserom dobro je rješenje za velik broj vaskularnih diskoloracija koje već nakon nekoliko tretmana gotovo u potpunosti nestaju, no rijetko se primjenjuju na maloj djeci ili bebama.