Duda varalica roditeljima je najčešće jedini saveznik u borbi protiv uplakanih i besanih noći. Uspješno tješi bebe, a tješi i nešto starije klince, olakšavajući im odvojenost od roditelja, strah od mraka ili ružne snove.
Ipak, prevelika privrženost dudi varalici u kasnijoj dobi može prouzrokovati dentalne poteškoće kod djece, a roditeljima otežati svakodnevicu.

Teško je odrediti optimalno vrijeme i način za odvikavanje od dude, ali postoji nekoliko isprobanih metoda koje roditeljima mogu olakšati ovaj proces. Ljeto je svakako pogodno razdoblje za rješavanje starih i započinjanje nekih novih navika kod djece. Opušteniji ste i moguće je da imate više vremena za posvetiti se djetetu.

Važno je zapamtiti da duda varalica nije nezdrava i ne stvara ovisnost. Djetetova velika privrženost dudi često je odraz njegova emocionalnoga stanja odnosno povezivanja dude s utješnom i umirujućom atmosferom, zato nikako nemojte pretjerano inzistirati na skidanju s dude, posebno u vrijeme stresnijih promjena poput odlaska u vrtić, navikavanja na novu sredinu ili nove ljude u životu djeteta.

Što ranije to bolje

Ne postoji idealno vrijeme za micanje dude varalice no poznato je kako se neke bebe, između 6. i 9.mjeseca života, samostalno počinju odvikavati od dude. Započinje era puzanja i istraživanja pa beba brzo seli pažnju s jednog objekta na drugi.

Ukoliko u toj dobi primijetite opadanje zainteresiranosti za dudicu, više je ne nudite djetetu kao utjehu.
Ako vaše dijete i dalje neumorno traži dudu, vodite računa o tome da se takvih navika puno lakše rješavati što je ranije moguće.

Dijete do 12. mjeseca ne uspijeva razviti toliku privrženost dudi niti ju percipira kao važan predmet pa mu je, iz tog razloga, nije teško oduzeti. Već s 18 mjeseci, dijete razvija određene osjećaje prema dudi i znatno je teže objasniti mu zašto je se mora riješiti. Odvikavanje tada nije nemoguće, ali je mnogo stresnije jer dijete će od vas očekivati i objašnjenja. Micanje dude varalice najkasnije pokušajte napraviti do djetetove druge godine.

Razradite plan

Ako smatrate da vašoj bebi više ne treba duda, jednostavno je bacite. Vjerojatno vas očekuje nekoliko nemirnih noći, ali beba će uskoro zaboraviti da je ikada imala dudu.

Starija će djeca zahtijevati znatno više vremena, strpljenja i nekoliko rezervnih planova ukoliko bacanje dude ne upali.

Važno je da cijela obitelj, kao i tete u vrtiću i osobe s kojima dijete provodi mnogo vremena, znaju da ste započeli s odvikavanjem. Pokušajte uskladiti priču i djetetu pristupati s jednakim razlozima zašto duda više nije potrebna, npr. „Veliki/velika si dečko/curica“ ili „Nitko od tvojih prijatelja više to ne radi“ i sl.

Za početak, svedite korištenje dude na minimum tako što ćete je djetetu dati samo za uspavljivanje. Objasnite mu da se duda tijekom dana odmara i da ju ne smije uznemiravati do navečer.

Nakon nekog vremena, osmislite dobru priču. Pokušajte s metodom poklanjanja. Ukoliko u obitelji ili među prijateljima imate bebu, zamolite vaše dijete da bebi pokloni svoju dudu jer ona nema vlastitu.
Ako vas maleni filozof iznenadi s rečenicom poput „neka joj mama kupi dudu“, znajte da morate iskoristiti drugi izgovor.

Ako često odlazite u zoološki vrt, zoo trgovinu ili vaše dijete rado gleda dokumentarne filmove i crtiće o životinjama, u susjedstvu ima omiljenog psa ili macu, iskoristite tu informaciju prilikom odvikavanja. Prerežite silikonski dio dude i djetetu recite kako ju je prilikom igre odgrizao pas ili mačak.

Možete pokušati i s objašnjenjem kako je dudu uzeo maleni majmun iz zoološkog vrta ili zec iz omiljene zoo trgovine. Objasnite mu kako je njegova duda potrebna majmunčiću jer se jako boji mraka ili mu je mama daleko.

Neka dijete osjeti kako je učinilo dobro djelo prepustivši svoju dudu nekome kome je potrebnija.

Metoda nagrađivanja mogla bi vam pomoći u „kriznim“ situacijama. Odvedite dijete u trgovinu i ponudite mu da izabere neku novu igračku, ali uz uvijet da ju na kasi plati svojom dudom.

Ukoliko ni jedna od navedenih metoda ne upali, u jednom ćete trenutku dudu morati baciti i biti spremni na dugotrajno negodovanje i objašnjavanje. Važno je u takvoj situaciji ostati pribran i ne dozvoliti djetetu da upravlja vašim odlukama. Dude je najbolje potpuno maknuti iz kuće kako ne biste padali u iskušenje da mu je date.

Ako je dijete tužno, uplašeno ili bijesno, priznajte mu njegove osjećaje i imenujte ih. Primjerice, “znam da si jako tužan što se dudica spakirala i otišla, ali ja sam tu i ja ću te utješiti i maziti dok ti ne bude lakše”. Ukoliko djetetu treba više pažnje, posebno prije spavanja kada se obično družilo s dudom, ostanite s njime duže, mazite ga, dragajte, dozvolite mu da se osjeća nesretno zbog gubitka tjelišice, ali ustrajte u odluci da se duda više ne vraća u vaš dom.

Ljeto je idealno vrijeme za odvikavanje od dude kao i od pelena ili kahlice. Ukoliko ste na odmoru, dijete zaokupirajte novim zanimacijama i igrama kako bi što prije zaboravilo na svoju dudu.