Ako ste se odlučili za jednokratne kupovne pelene umjesto platnenih, vjerojatno vas zanima koliko ćete pelenica trebati u prvom mjesecu bebina života. Odgovor je kratak – puno!

Novorođenče piški i kaki prosječno 10-12 puta dnevno, bez obzira je li dojeno ili jede adaptirano mlijeko. Iako nema strogog pravila, neka prosječna brojka je 6-8 mokrih pelena i 3-4 kakane pelene dnevno. Kako beba raste i napreduje, broj pelena smanjit će se na 8-10 dnevno.

Ako paket pelena za novorođenče ima između 70 i 90 pelena (ovisno o marki pelena i proizvođaču), računajte da ćete trebati oko 4 paketa pelena za prvih mjesec dana, a to će vas stajati oko 500 kuna (također ovisno o marki pelena).

Ako je bebica na adaptiranoj formuli, može se dogoditi da stolicu ima rjeđe od 3 ili 4 puta dnevno. Razlog je taj što je konzistencija njihove stolice malo tvrđa. Ali pedijatri kažu da vas učestalost stolice kod tek rođene bebe ne treba brinuti. Ako beba ima stolicu (nije zatvorena), normalno jede, napreduje na težini i općenito je mirna, ne treba alarmirati liječnika.

Ono što je važno je da novorođenčetu redovito mijenjate pelene svaka dva do tri sata. Novorođenče može piškiti male količine urina i po 20 puta dnevno, pa je važno da ga ne ostavljate predugo mokrog. To izaziva nervozu, neugodu, ali i pelenske osipe. Posebno za vrućih i sparnih dana.

Osim jednokratnih pelena opcija vam mogu biti i platnene pelene ili bezpelenaštvo.