Prva trudnoća. U glavi buduće mame na tisuću je pitanja. Treba se informirati, treba se educirati. Sa svih strana dolaze razni savjeti, ali mnogi su kontradiktorni, previše različiti da bi bili pravilo, a na forumima i na internetu ista je situacija. Na internetu ima na milijune informacija i podataka, ali pitanje je koji su istiniti i točni. Svaka trudnica je drugačija, svaki porod i svaka beba. Stoga ne čudi da mnoge buduće mame posežu za knjigama i najviše im vjeruju. Ipak su te knjige pisali pedijatri, primalje, psiholozi, roditelji i stručnjaci koji su prošli školovanje i praksu te znaju o čemu govore kad podučavaju buduće mame kako brinuti o bebi.

Međutim, postavlja se pitanje da li te knjige mamama doista olakšavaju život s novorođenčetom ili ih čine opterećenima i ostavljaju u sjećaju da su neadekvatne kad se stvari ne odvijaju onako kako piše u knjizi ili kako su se nadale?

Trend pisanja savjeta za mlade mame u formi knjige pokrenuo je američki pedijatar, dr. Benjamin Spock, svojom knjigom “Odgoj i njega djeteta”. Prvo izdanje ove knjige izašlo je davne 1946. godine i doživjelo mnoga dopunjena izdanja, a i dan danas se smatra svojevrsnom enciklopedijom roditeljstva, najvažnijom i najpotpunijom knjigom s odgovorima na sva pitanja “friških” roditelja. Nakon njega došli su mnogi drugi autori koji uče i ohrabruju roditelje kako što lakše podnijeti teret roditeljstva.

Nema dokaza da su savjeti učinkoviti

Međutim, nova studija objavljena u stručnom časopisu Early Child Developement and Care otkrila je da majke koje se oslanjaju na savjete iz knjiga i u njima traže pomoć, mnogo češće pokazuju simptome depresije i osjećaju manjak samopouzdanja kao roditelji.

I stručnjaci su sve zabrinutiji zbog poplave novih knjiga i autora sa savjetima za koje ne postoji nikakav dokaz da su učinkoviti, niti da doista pomažu bebama. Danas gotovo svatko može napisati knjigu o brizi i njezi za bebu i ona će se prodavati, ali je pitanje kako ti savjeti dugoročno utječu na zdravlje djeteta ukoliko ih se roditelji pridržavaju. Posebno se to odnosi na savjete vezane za spavanje i hranjenje, gdje se uvode razni “treninzi” za bebe, a samo kako bi se roditeljima olakšao posao. Međutim, stručnjaci kažu da je normalno da se beba budi, da joj se mijenjaju rutine spavanja, da prolazi kroz razvojne skokove koji mogu značiti više ili manje sna. Svaka beba ima svoj ritam i u vezi hranjenja. Normalno je da neke bebe žele da ih se češće hrani, neke će prespavati noć bez da su pile mlijeko ili dojile. Nema strogih pravila i najgore je nametati bebama rutine i programe samo zato što tako piše u nekoj knjizi, a nije provjereno.

Beba želi da roditelji slijede njezine potrebe i tempo, a kako bi izgradili povezanost i kako bi se beba osjećala sigurno i zadovoljno.

Napetost i manjak samopouzdanja kod majki

Novo istraživanje pratilo je 354 majke s bebama do godinu dana starosti koje su se oslanjale na savjete iz knjiga o njezi bebe u kojima im je preporučeno da se drže strogih i pravilnih rutina s bebom. Više od 53% mama osjećalo se napeto i nervozno nakon čitanja tih knjiga, 47% mama smatralo je da ih knjige vode na krivi put i zavaravaju, a 35,5% bilo je zbunjeno savjetima koje su pročitale. Oko 16% mama se nakon čitanja knjiga osjećalo da su podbacile, da nisu dovoljno dobre i da su neuspješne.

Čini se kako su mame prozrele poantu i uvidjele da su neke knjige pisane samo kako bi se roditeljima olakšalo bavljenje s bebom i kako roditelji ne bi trebali previše mijenjati svoj način života.

Nešto više od 36% mama izjavilo je da su se osjećale kompetentnijima nakon čitanja knjiga, a 24% je osjetilo olakšanje. No moguće je da su to mame mirnijih, nezahtjevnih i “dobrih” beba, pa kod njih neke rutine prolaze same od sebe.

Nedostatak društvene pomoći i osjećaj izoliranosti

Nekada se za novorođenče brinula cijela zajednica, šira obitelj ili pleme. Danas su roditelji prepušteni sami sebi ili okruženi raznim savjetima i prijedlozima za koje nisu sigurni jesu li točni i provjereni. Roditeljstvo je postalo samotnjačko iskustvo u kojem se svatko snalazi kako zna i umije. Stoga ne čudi da se roditelji okreću knjigama koje im obećavaju više sna, manje stresa i strukturu.

Mnoge buduće mame provode dane same kod kuće, udaljene od ostalih članova obitelji i okreću se onome što im je dostupno – internetu i knjigama. Ne dobivaju podršku u zajednici, obitelji i društvu, a to je ključno ukoliko se želi spriječiti postnatalna depresija, stres i napetost, koji mogu dovesti do krivih odluka vezanih za njegu i brigu o bebi, odnosno utjecati na fizičko i emocionalno zdravlje bebe koja je u najintenzivnijem periodu razvoja.