Svakom djetetu, bez obzira na to koliko godina imalo, osim hrane i njege, potreban je i nježan dodir, tepanje i zajedničko uživanje u igri s roditeljima, i to od najranije dobi. U više navrata dokazano je da igranje zbližava djecu i roditelje. Ako se bavite s djetetom, veća je vjerojatnost da će dijete rasti s osjećajem sigurnosti i povjerenja u vas i svoju okolinu, a to će mu pomoći da izraste u sretno dijete.

Isto tako, djeca s kojom se roditelji bave bolje napreduju u svom psihomotornom razvoju. S obzirom na to da smo već pisali o tome kako se igrati s bebama od 0-12 mjeseci, u nastavku vam donosimo ideje za igranje s bebicama od prve do druge godine života. Igre su podijeljene u tri kategorije: energetske, kreativne i popularne, pa izaberite koje od njih najbolje odgovaraju vama i vašem mališanu.

Energetske igre

Budite smiješni. Gegajte se po kuhinji, okrenite se oko sebe nekoliko puta, dodirnite vrhove papuča i na kraju otrčite u dnevni boravak.

→ Pustite neku glazbu i plešite s djetetom.

Tražite od svog djeteta da miče ramenima dok vi ne kažete “Stop”. Ako dijete može reći “Stop”, zamijenite uloge.

→ Organizirajte “tečaj” svladavanja prepreka. U jednoj prostoriji razmjestite jastuke da se dijete po njima penje, kartonske kutije da se kroz njih provlači i stol da se pod njega zavlači.

Igrajte se s djetetom u parku. Djelomično se sakrijte iza stabla, a dijete neka vas traži. Potičite ga i da šeće od vas do vašeg partnera, postepeno povećavajući udaljenost.

Popularne igre

Glumite. Pretvarajte se da pijete čaj s vašim djetetom ili liječite lutku, glumeći doktora.

Sortiranje. Možete igrati igru “Nađi me”, a kada nađete neki predmet (primjerice medvjedića), tražite od djeteta da nađe i drugog medvjedića. Nastavite i s drugim pitanjima poput: “Možeš li naći jabuku, lutku, autić i dr.?”

Dijete najbolje uči govoriti slušajući iste riječi. Pokažite mu npr. krevet i recite: “To je krevet”. Zatim pokažite na ormar i recite: “To je…” potičući dijete da završi započetu rečnicu ako može.

Donošenje. Dajte djetetu posudu i tražite da vam donese različite stvari iz različitih prostorija u kući.

Kreativne igre

→ Stavite mlaku vodu u posudu i dajte djetetu da eksperimentira s ulijevanjem i izlijevanjem vode u različite posude.

Napunite posude čistim pijeskom pa neka ga dijete propušta kroz sito, dodajte i malo vode da može praviti “kolače”.

“Upoznajte” dijete s plastelinom i pokažite mu što sve može s njime raditi.

Igrajte se sa svojim najdražima, uživajte u igri i djetetu i ne zaboravite da ste i vi nekad bili dijete.