S prvom bebom mnogi se roditelji uvjere da je lista potrebnih stvarčica, sitnica i opreme nepregledna. Kada bi imali puno novca, mogli bi ga potrošiti na nebrojene stvari, ali neke su apsolutno neophodne i u njih većina investira prilično velike iznose – kolica, krevetić, torba, izdajalica, odjeća i slično. Kad vaša bebica poraste i preraste te stvari javlja se problem kako tu skupu opremu dezinficirati, očistiti i pospremiti, posebno ako namjeravate imati još jednu bebu u budućnosti.

Donosimo nekoliko savjeta kako najskuplju opremu za bebe pospremiti da čeka na bracu ili seku.

 

Stolica za hranjenje

Zbog svoje osnovne namjene, stolice za hranjenje magnet su za mrlje, prolivene kašice, s otvorima u kojima se skrivaju bobice graška od prije nekoliko tjedana ili mjeseci, mrvice od krekera i drugih finota koje ste davali svojoj bebi, a ona je hranu nesebično dijelila sa svojom stolicom za hranjenje. Pripremite si posudu s toplom vodom u kojoj ste nakapali obično sredstvo za pranje suđa i spužvicom dobro oribajte stolicu od vrha do dna. Dijelove koji se daju skinuti (npr. poslužavnik) možete oprati i u sudoperu te dobro osušiti. Stolica će imati niz pregiba i pukotina u kojima je prljavština već lagano zakorijenjena. Te dijelove pošpricajte neotrovnim sredstvom za čišćenje (otopina u kojoj je topla voda, ocat, soda bikarbona i limun), ostavite da omekšaju, pa pomoću konca za zube, stare četkice za zube ili štapića za čišćenje ušiju uklonite te sitne ostatke hrane. Ako stolica ima dijelove koji se mogu oprati u perilici rublja (pojaseve, remenčiće i platnenu sjedalicu) to svakako učinite. No imajte na umu da pranje u perilici brže uništava tkaninu pa se možete odlučiti i za ručno pranje. U toplu vodu možete staviti malo vodikovog peroksida koji će uništiti bacile i pomoći kod uklanjanja starih mrlja.
Stolicu potom prekrijte najlonom da se ne zapraši i pospremite na tavan, u podrum, garažu ili bilo koje drugo mjesto koje je suho i hladno.

 

Kolica

Kolica su vjerojatno bila najskuplja investicija i nema apsolutno nikakve prepreke da ista koristite i za drugo dijete. Dok nije prohodalo, a i kasnije, s kolicima ćete proći kroz razne avanture, na kiši, po snijegu, po jakom suncu, po blatu i lokvama. U jednom trneutku vaša beba radije će hodati nego se voziti i kolica će trebati pospremiti, ali prije toga dobro očistiti. Čišćenje započnite tako da kolica rastavite do najmanjeg mogućeg dijela. Sve što možete odvojiti ili skinuti, skinite. Potom dobro usisajte usisavačem svaki i najmanji nabor u kolicima gdje su mogle zaostati mrvice od hrane i druga prljavština. Potom kompletna kolica operite spužvicom i toplom vodom u kojoj je deterdžent za suđe. Nakon što ste ih oribali spužvicom, osušite ih suhim ručnikom. Obratite pažnju na mehanizme u kotačima te s četkom dobro iščetkajte prašinu, kamenčiće i druge sitnice s ceste koje su zaglavile u kotačima. Kotače također operite toplom vodom i spužvicom. Nakon pranja mehanizam u kotačima možete pošpricati s WD-40 sprejem da se s godinama ne zakoče i da dobe potrebno podmazivanje. Platneni dio kolica obično se može skinuti i oprati u perilici za rublje, pa to svakako učinite. Ako ima nekih tvrdokornih mrlja, tretirajte ih sredstvima protiv takvih mrlja. I na kraju, kolica zamotajte u najlon i držite na nekom suhom mjestu dok se ne rodi novi kandidat za vožnjicu.

 

Izdajalice i bočice

Ove korisne stvarčice, ručne ili električne, doista su prilično skupe pa je zahvalno sačuvati ih za drugu bebu. Kao i tijekom upotrebe, izdajalicu bi prije spremanja bilo dobro sterilizirati i potom dobro osušiti papirnatim ručnikom. To možete napraviti pomoću sterilizatora, prokuhavanjem u kipućoj vodi ili pranjem u perilici za suđe na temperaturama iznad 60 stupnjeva. Ovisno o kvaliteti i vrsti izdajalice, neke gumene ili silikonske dijelove (masažni jastučić, sisač, cijevčice), možda ćete trebati baciti i nadomjestiti kada dođe druga beba, jer neće više biti elastični i podatni. Isto vrijedi i za bočice. Sačuvajte ih i nadajte se da će odgovarati vašoj drugoj bebi i da će ih htjeti koristiti.

 

Autosjedalica

Kako beba raste, mijenjat ćete i autosjedalice prilagođene njezinoj dobi. One koje je prerasla dobro je spremiti za drugu bebu. Autosjedalice također “prežive” razne nezgode – od prosipane hrane, sline i prolijanih sokova, pa čak i do sadržaja pelena koji ponekad pobjegne iz hlačica. Čišćenje autosjedalice mnogima izgleda jako komplicirano, ali može se vrlo lako i brzo napraviti u nekoliko koraka. Za čišćenje će vam trebati dobar usisavač, sredstvo za uklanjanje mrlja bez štetnih kemikalija, sredstvo za čišćenje tkanine, voda, spužvica, vileda i stara četkica za zube. Sa sjedalice skinite sve što se od nje može odvojiti. Presvlake i platnene pojaseve stavite prati u perilicu za rublje na program za nježno pranje i na temperaturu od 40 stupnjeva. Potom sve spojnice, kopče i druge plastične dijelove operite u vrućoj vodi i dobro oribajte spužvicom ili starom četkicom za zube. Sve dijelove na kojima se nalazi tvrdokorna mrlja pokušajte oprati sa sredstvom za uklanjanje mrlja (po mogućnosti netoksičnim). Okvire i bazu dobro obrišite mokrom krpom te sve dobro osušite prije no što autosjedalicu ponovno sastavite. Sjedalicu prekrijte velikim najlonom i pospremite na neko hladno i suho mjesto.

 

Krevetić i madrac za krevetić

Krevetić će biti prilično lagano oprati nekim neotrovnim sredstvom za drvo. Madrac će biti malo teži zalogaj, ali i za njega postoji vrlo dobar, prirodan, kućni recept. Pomiješajte 2 šalice vode s 1 šalicom vinskog octa. Potom u tu otopinu stavite jednu veliku žlicu praška za rublje. Površinu madraca oribajte spužvicom. Prethodno ga možete i usisati da izvučete prašinu. Deterdžent će s madraca ukloniti masnoće i prljavštinu, a ocat će dezinficirati. Madrac treba dobro osušiti, potom zamotati u najlon kao i krevetić te čuvati na suhom i hladnom mjestu dok se ne narodi još jedna mala spavalica.