Bebica je bolesna i mora uzimati određenu količinu lijeka koji je odredio pedijatar u određeno vrijeme. Čini se kao jednostavni zadatak, ali za mnoge roditelje to je pravi pothvat i operacija koja zahtijeva strpljenje i vještinu.

Kada su bolesne, bebice su razdražljive i plačljive, često su nemirne i ne žele jesti, pa im je teško bilo što staviti u usta u nadi da će progutati, a kamoli lijek koji nije uvijek ugodnog okusa. Neke bebe progutat će ga bez problema, a druge će negodovati, pljuckati i odbijati progutati sirup.

Postoji nekoliko pravila kojih se dobro pridržavati kada bebi dajete lijek u obliku sirupa. Pokušajte uhvatiti trenutak kada je smirena. Prije nego joj se približite s lijekom, mazite je, ljubite i pokušajte je opustiti. Umjesto žličice, kod davanja lijeka bebi koristite čistu dezinficiranu špricu (može vam je dati pedijatar ili je kupite u ljekarni). Lijek u šprici, u količini i dozi koju je odredio pedijatar, pripremite ranije kako bi vam bila pri ruci dok s bebom uhvatite najpovoljniji trenutak.

Bebu držite u položaju u kojem je držite kada je dojite ili hranite i nježno stavite vrh šprice u bebina usta. Ciljajte na područje između desni i unutrašnjosti obraza. Ne stavljajte špricu direktno na jezik, tamo je puno okusnih bradavica i bebu će nepoznati okus možda neugodno iznenaditi, posebno ako je lijek bljutav i beba nije nikad probala taj okus te će ga vrlo brzo ispljunuti.

bipo slika u clanak 250x250pxKad ste smjestili špricu u bebinim ustima, polagano, dio po dio istiskujte tekućinu u usta. Dozvolite bebi da postepeno guta lijek, a nakon što je sve progutala, dajte joj odmah bočicu s mlijekom ili nekom drugom omiljenom tekućinom koju voli. Na taj način poznati će okus isprati okus lijeka. Nakon upotrebe, špricu očistite i operite u običnoj toploj vodi kako se ne bi napravile naslage i razvile u njoj bakterije.

Ako beba odbija progutati lijek, u dogovoru s pedijatrom pokušajte ga zamijeniti nekim koji ima isto djelovanje, ali je voćnog ili nekog drugog okusa koji će dijete lakše prihvatiti. Ako ni to nije moguće, pitajte pedijatra smijete li pomiješati lijek, odnosno sirup s nekom drugom slatkastom tekućinom, a da ne izgubi djelovanje.

Ako ni to ne pomogne, trebat ćete asistenciju partnera ili supruga ili neke druge odrasle osobe. Bebu čvrsto umotajte u dekicu ili ručnik kako bi joj imobilizirali ručice i spriječili je da odgurne vašu ruku i lijek od sebe. Ako nastavi mahati glavicom i zatvarati usta, zamolite pomagača da bebi nježno prstima začepi nosić kako bi otvorila usta i disala na usta. Kad otvori usta, otpustite nosić da beba može disati i istovremeno joj u usta polagano ubrizgate lijek, postepeno i nakon svake malene količine nježno joj pritisnite obraze skupa u takozvane “riblje usnice” ili “riblji poljubac”. Na taj način ćete je spriječiti da ispljune lijek. Možete bebi lagano podići rukom bradicu, da lakše proguta ono što mora da bi što prije ozdravila.

Još nekoliko učinkovitih trikova

Opustite se. Vaša beba će, bez obzira koliko je malena, osjetiti da ste napeti i nervozni zbog davanja lijeka. Iako zbog bolesti možda neće biti raspoložena, ali pokušajte je opustiti zezanjem, pričajte joj kako uskoro treba dati “čarobni sokić” zbog kojeg će ozdraviti. Recite joj da je baš fini i ukusan i da ćete to brzo obaviti, a onda se možete dalje maziti. Govoreći na glas o davanju lijeka kao nečem što uopće nije tako strašno, uvjerit ćete i sami sebe te cijelom postupku pristupiti puno ležernije.

Ne dajte bebi da vidi lijek. Ako beba vidi lijek i špricu, a prvi pokušaj bude neuspješan, vrlo brzo će povezati da s tom bočicom koju mama drži u rukama dolazi nešto “fuj, fuj”. Možete bebu uzeti u naručje i nekoliko joj puta prekriti okice rukama i igrati se “ku-ku” ili “sad me vidiš, sad me ne vidiš” igrice. Nakon nekoliko “ku-ku”, prekrijte bebi okice, stavite špricu u usta i ona neće ni primijetiti da je u igri progutala lijek.

Lijek davajte prije jela jer će gladna beba radije i spremnije otvarati usta i biti voljnija probati nove okuse. Iskustva mama također govore da je bolje lijek davati noću kad je beba uspavana, pa ni ne primijeti da je popila sirup. Mnogima pomaže i gurnuti bebi u ruku mobitel s nekom pjesmicom i igricom koja će joj zaokupiti pažnju dok joj u usta stavljate špricu s lijekom.