Prva i osnovna hrana za bebe je majčino mlijeko. Majčino mlijeko je najkompletnija i najzdravija hrana za svaku bebu. Sadrži proteine, vitamine, minerale, masti – izbalansirane upravo onako kako je djetetu potrebno za rast i razvoj. Ne mora se grijati, čuvati u posebnim uvjetima niti sterilizirati. Uvijek je spremno i uvijek je s mamom, nema bojazni da ćete ga zaboraviti.

Preporučeno vrijeme za početak dohrane je navršen šesti mjesec djetetova života. Prije toga je probavljanje ičega osim mlijeka preteško za djetetov organizam. Davanje čvrste hrane prije šestog mjeseca ne preporučuje se iz više razloga:

 1. Čvrsta hrana nije bogata hranjivim tvarima i kalorijama kao majčino mlijeko (ili mlijeko iz bočice). Bebe imaju male želuce i zato im je potreban koncentriran i lako probavljiv izvor kalorija i hranjivih tvari za zdrav rast i napredak, što im samo mlijeko može pružiti.
 2. Bebin probavni sustav ne može izvući sve hranjive tvari iz čvrste hrane, pa ona biva probavljena bez potpunog hranjivog učinka.
 3. Ako se djetetu prerano počne davati čvrsta hrana, može doći do smanjenja apetita za mlijeko pa dijete ne dobiva dovoljno hranjivih tvari.
 4. Djeca kojoj se prerano daje čvrsta hrana, prema istraživanjima, su sklonija infekcijama i alergijama nego djeca koja se do šestog mjeseca hrane isključivo mlijekom.

Šesti mjesec života službeno je preporučena dobna granica za uvođenje čvrste hrane od Svjetske zdravstvene organizacije koja navodi da bi se bebe do šest mjeseci trebalo hraniti isključivo majčinim mlijekom, nakon čega se postupno može uvoditi čvrsta hrana.

Roditelji pokušavaju pratiti različite znakove koji bi im pomogli pri određivanju pravog trenutka za početak dohrane. Većina tih znakova je dio normalnog djetetovog razvoja, povezana s njegovom dobi i pogrešno se tumači kao spremnost za dohranu. Neki od znakova su:

 • Buđenje noću. Mnogi roditelji prerano uvode dohranu, nadajući se da će ona pomoći djetetu da prespava cijelu noć. Pod pretpostavkom da se bude zbog gladi, rano uvode čvrstu hranu, a činjenica je da razlozi buđenja mogu biti raznorazni. Ako dijete i jest gladno i zato se budi, treba mu ponuditi više mlijeka, a nikako čvrstu hranu.
 • Usporavanje prirasta težine. Ovo je čest razlog zbog kojeg se roditeljima savjetuje prijevremeno uvođenje dohrane. Istraživanja pokazuju da se radi o uobičajenoj pojavi koja nastupa oko četvrtog mjeseca života, naročito kod djece hranjene majčinim mlijekom.
 • Promatranje roditelja dok jedu. Bebe u nekom trenutku postaju fascinirane svakodnevnim aktivnostima svoje obitelji pa gledaju odijevanje, brijanje, pranje zubi. Ali, one ne razumiju što te aktivnosti znače, samo su znatiželjne.
 • Mljackanje. Dok uče kako se služiti svojim ustima djeca rado mljackaju, što je priprema, kako za uzimanje čvrste hrane, tako i za govor. Mljackanje je dio rane pripreme, ali nije i signal za početak.
 • Dijete ne zaspi neposredno poslije podoja. Četveromjesečnim bebama potrebno je ipak manje sna nego onim mlađima.
 • Beba je premala. Za to ne mora postojati određen razlog, može jednostavno biti sitnije građe, ali je isto moguće da joj nedostaje hranjivih tvari. U tom slučaju potrebno joj je ponuditi više mliječnih obroka.
 • Beba je prevelika. Neke bebe se rode velike ili vrlo brzo dobivaju na težini, ali to ne znači da im je dohrana potrebna prije. Njihov imunološki i probavni sustav nije ništa razvijeniji nego kod ostale djece i zato im čvrsta hrana prerano ponuđena može predstavljati zdravstveni rizik. Pretpostavka da je velikim bebama čvrsta hrana prije potrebna potječe iz 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća, kada je uvriježeno mišljenje bilo da se djetetu dohrana daje kada dosegne 5,5 kg. Ipak, mlijeko je sve što je potrebno bebama do šestog mjeseca, jer veličina nije važna.

Kada je onda dijete spremno?

Najpouzdaniji znak da se vrijeme dohrane približilo je uočavanje znakova važnih tjelesnih promjena koje djeci omogućavaju podnošenje čvrste hrane. Ako dijete može sjediti bez oslonca, ako poseže za igračkama i stavlja ih u usta precizno i brzo, žvače ih i čini pokrete žvakanja – vjerojatno je vrijeme za dohranu stiglo.

Izvor: Beba – vođa dohrane: pomognite svojoj bebi da se zdravo hrani / Gill Rapley, Tracey Murkett