Beba je prvih mjeseci ovisna o majčinoj njezi pa se čini kako mame imaju svojevrsnu prednost u povezivanju s bebom. Mama bebu nosi devet mjeseci, osjeća ju u trbuhu, rađa ju, doji, tješi dodirom “koža na kožu” i jednostavno je “programirana” da se od začeća čvrsto poveže s bebom na emocionalno-psihološkoj razini.

Stoga ne čudi da se mnogi očevi pitaju: “Zna li moja beba da sam joj ja tata?”. Očevi nemaju tako direktan, duboko prožimajući i konstantan kontakt sa svojim bebama, ali to ne umanjuje važnost njihova povezivanja s bebom od prvog dana. Objasnit ćemo i zašto je to važno.

Dok je još u trbuhu beba čuje zvukove izvana i znanost je dokazala da majčin glas prepoznaje i na njega reagira od prve sekunde. Isto tako, beba prepoznaje tatin glas. Stručnjaci još nisu otkrili kada beba postaje svjesna da osim mame postoji i tata koji ju jednako obožava i jedva čeka da dođe na svijet, no neka istraživanja sugeriraju da beba u trbuhu počinje prepoznavati tatin glas oko 32. tjedna trudnoće i odmah po rođenju razlikovat će ga od majčina glasa. Stoga bi bilo dobro da očevi također razgovaraju s bebama, da im pjevaju i tepaju im još dok su u trbuhu.

Neke druge studije otkrivaju da beba vrlo brzo nakon rođenja razlikuje mamu i tatu i vizualno. U prvim tjednima vid joj je zamućen, no oko drugog mjeseca života beba će vrlo jasno vidjeti sve što je na 15-20 cm od njezina lica. Ako tata često ljubi bebicu, približava joj se licem i tepa joj, beba će ga početi prepoznavati i razlikovati njegovo lice od majčinog. Zato je važno da tata bebu često mazi, čuva, uspavljuje od prvog dana, beba će uskoro reagirati jednako kao i u majčinom naručju – osjetit će sigurnost i smiriti se uz svog tatu. S tri mjeseca beba će moći prepoznati tatu i s veće udaljenosti i veselo se smiješiti njegovom licu i grimasama koje radi kako bi je nasmijao i udobrovoljio.

Isto tako, već nekoliko dana nakon rođenja, beba će osjetiti i zapamtiti tatin miris. Znanstvenici kažu da bebe stare svega tri dana razlikuju miris mlijeka svoje mame od mirisa mlijeka neke druge dojilje. Isto tako bebe razlikuju miris mame od mirisa tate. Osjet njuha također se razvija nekoliko tjedana nakon rođenja, ali tatin miris, baš kao i mamin, ostat će bebi vrlo važan znak raspoznavanja.

Zaključak je da tata svakako treba od prvog trenutka, pa čak i dok je beba još u trbuhu, imati vrlo intenzivnu interakciju s bebom. Treba bebi omogućiti da ga upozna svim osjetilima. Tata treba bebi pričati da mu beba upozna glas. Treba ju puno ljubiti i gledati joj u lice da ga beba što prije upozna, da ga dotakne prstićima, usnicama te zapamti njegov miris. Beba će vrlo brzo, već nakon dva ili tri mjeseca znati “Hej, pa ovaj čovjek je moj tata!” i svoju privrženost i povjerenje pokazivati osmijesima, gugutanjem i mahanjem ručicama i nožicama.