Želite li da vaše dijete, kada jednom počne papati krutu granu, voli jesti povrće i zdrave namirnice? Ništa lakše! Sve što trebate učiniti je jesti puno povrća u trudnoći i dok dojite bebu. To je glavna poruka studije o utjecaju dojenja na kasniju prehranu, prehrambene preferencije i navike djece. Studija je otkrila da bebe koje su pile majčino mlijeko s okusom raznog povrća, manje su odbijale to isto povrće kada su im se nudile prve povrtne kašice u sklopu dohrane.

“Senzorno iskustvo svake pojedine bebe je drugačije, ali okus njihove prve hrane, počevši od one dok su još bili u maminu trbuhu, ovisi o tome što mama jede”, objašnjava dr. Julie Mannella, biopsihologinja na Monell Chemical Senses Centeru u Philadelphiji i voditeljica studije te dodaje da trudnica svojom prehranom stvara određeni okus amnionske tekućine i kasnije mlijeka. Ti okusi potom se prenose na njezinu bebu. Kad se bebe priviknu i nauče kakvo povrće ima okus od najranije dobi, kasnije ga lakše prihvaćaju jer ga poznaju i okus im nije nov i čudan.

Ta spoznaja uvelike može može pomoći roditeljima da bebu od najranijih dana naviknu na zdravu hranu. Naime, bebe i mala djeca puno više vole slatke i slane okuse, pa nije čudo da odbacuju neutralne i blage okuse povrća. No dr. Mannella kaže da se preferencija za neki okus može putem majčinog mlijeka i mamine prehrane stvoriti u prvih nekoliko mjeseci života.

Ako želite da vaše dijete zavoli povrće, jedite ga u trudnoći

Studija je pokazala da je najbolje početi što ranije, odnosno najkasnije dva tjedna po rođenju bebe. Jedite sustavno povrće poput mrkve, brokule, kelja, blitve, odnosno svo povrće koje želite jednog dana da vaše dijete jede bez suza, okretanja glave, mrštenja. Osim toga, kada same počnu jesti povrće redovito, veća je mogućnost da će ga mame zavoljeti i servirati za obiteljskim stolom i kad dijete poraste. To znači bolje zdravlje za čitavu obitelj. Mamina promjena prehrambenih navika utječe na navike čitave obitelji.