Teško je ponekad odrediti, posebno ako ste mama po prvi puta, koja oprema za bebu će vam biti neophodna, koja korisna, koja beskorisna, a koja bi mogla za bebu biti čak i opasna. Na tržištu su se pojavili jastuci za bebe koji sa svake strane imaju zadebljanja ili pojačanja i fiksiraju bebu da spava u jednom položaju. Ima ih i u hrvatskim web shopovima s opremom za bebe. Na prvi pogled čine se jako praktični. Bebu polegnete i fiksirate na podlogu jastuka i ona se neće micati te će mirno spavati dok vi obavljate kućanske poslove i ne trebate brinuti hoće li se beba prevrnuti.

No američka agencija Food and Drug Administration (FDA) koja brine o sigurnosti proizvoda, izdala je uputu da jastuci fiksatori nisu sigurni za spavanje bebe.

Postoje dvije verzije tzv. jastuka pozicionera za spavanje. Prvi je namijenjen djeci mlađoj od 6 mjeseci i ima zaštitne duguljaste jastuke sa strane, po dužini, između kojih se smjesti i fiksira beba, a drugi imaju jastučić koji drži djetetovu glavu podignutu ili fiksiranu u udubini.

Pozicioneri imaju za cilj držati dijete u istom položaju dok spava i onemogućiti mu migoljenje i prevrtanje. No, mnogi su roditelji podnijeli izvješća da su djecu našli u opasnim pozicijama unutar tog jastuka, a smatra se i da je desetak smrti uzrokovano gušenjem upravo u tom jastuku. Stoga je FDA izdala smjernice i upozorenje da se roditelji klone jastuka i pridržavaju savjeta za sigurno spavanje novorođenih beba.

Ako je nešto na tržištu, to ne znači da je sigurno za bebu. Kad je spavanje bebe u pitanju, manje je uvijek više.

Nove smjernice za sigurno spavanje novorođenčadi i beba

NIKADA nemojte upotrebljavati jastuke pozicionere za spavanje. Korištenje ove vrste proizvoda za držanje djeteta na boku ili leđima je opasno.
NIKADA ne stavljajte jastuke, deke, labave plahte, donje rublje ili poplune ispod djeteta ili u krevetiću. Ovi proizvodi također mogu biti opasni.
Uvijek držite krevetiće i spavaće prostore “golima”. To znači da nikada ne biste smjeli stavljati meke predmete ili igračke u prostor za spavanje.
Uvijek stavite dijete spavati na leđa noću i tijekom dnevnih spavanja.

FDA je sastavila lako razumljivi video o savjetima za sigurno spavanje.