Vlažne maramice koje koristimo svakodnevno za njegu beba, za čišćenje ruku ili skidanje šminke, mogu izazvati kožne probleme. Nedavno su liječnici otkrili da osobe koje imaju alergijske reakcije na koži koriste vlažne maramice u kojima se nalazi kemijski element identificiran kao uzročnik problema. Radi se o konzervansu koji je na pakiranju, u popisu sastavnih elemenata, naveden kao MI ili MIT (skraćeno za methylisothiazolinone).

Konzervans MI nalazi se i u vlažnim maramicama za bebe, a može izazvati bolni osip na koži.

Obzirom na sve glasnije prosvjede protiv kemijskih dodataka u kozmetici, posebno onoj koja je namijenjena bebama, kozmetička industrija stalno razvija nove konzervanse i dodatke. Jedan od njih je i MI za kojeg su istraživanja pokazala da je navodno siguran. U proizvode se stavlja kako bi spriječio razvoj bakterija i gljivica. U kozmetičkoj se industriji koristi od 2006. godine.

Međutim stanje na terenu, među potrošačima pokazalo je potpuno suprotan efekt. Dermatolozi su se suočili s pravom “epidemijom” alergija, odnosno bolnih osipa. Radilo se o tzv. kontaktnom dermatitisu kod kojeg koža postaje crvena, svrbi, pecka, a mogu se javiti i mjehurići.

Kod beba, alergijska reakcija izgleda kao vrlo jak pelenski osip.

Europsko kozmetičko trgovinsko udruženje svim je svojim članicama naredilo, još u prosincu 2013., da uklone MI iz svojih proizvoda te je preporučilo da kompanije ne čekaju službeno naređenje državnih regulatornih agencija, već u interesu potrošača odmah uklone MI iz svih proizvoda.

Neke tvrtke to su odmah i učinile, ali nije na odmet da roditelji budu i dalje oprezni.

Provjerite kozmetiku koju imate kod kuće (posebno ako je kupljena tijekom 2013. godine). Na bebinu kožu direktno nanosite samo one preparate koji su na bazi vode, bez alkohola, bojila, konzervansa i od provjerenih proizvođača. Puno je bolje bebicu brisati običnom vodom, nego vlažnim maramicama “čudnovatog porijekla”. Kada kupujete kozmetiku dobro pogledajte sastav i izbjegavajte onu koja sadrži Mi ili MIT (ali i druge kratice za koje niste sigurni što znače).