Početci dohrane uvijek su pomalo zbunjujući za roditelje, ali i za bebu koja se nakon mlijeka postepeno treba prilagoditi novim okusima i teksturama, odnosno sasvim novoj vrsti prehrane. Iako je za mene kao mamu ovo bila druga dohrana, svejedno se javljala određena vrsta straha. Kako će dijete prihvati nove namirnice, hoće li ih odbijati ili s veseljem popapati, hoće li biti neke alergijske reakcije? S druge strane, dohrana znači i puno više posla za mamu. Kako dijete raste uvodi se sve više namirnica, a time se svakodnevno gomila i sve više prljavog suđa. Kao i sve mame i ja “bolujem” od nedostatka slobodnog vremena pa me zainteresirala vijest da je Philips osmislio uređaj koji olakšava pripremu bebinih obroka i znatno ili u potpunosti smanjuje količinu prljava suđa, a pritom na pari kuha i miksa nutritivno bogate obroke.

Dobila sam priliku i isprobati Philips Avent mikser – kuhalo 4 u 1 za pripremu zdravih kašica za bebe koje mi je znatno olakšalo i ubrzalo pripremu kašica za drugo dijete. Ovaj aparat osmišljen je ponajprije za pripremu dječjih obroka te kuha na pari namirnice i kasnije kombinacije više namirnica po izboru, te ih nakon kuhanja i miksa. Dakle, sve se obavi u istoj posudici, u istom aparatu, bez uključivanja štednjaka. Osim toga, ima i funkciju zamrzavanja i grijanja obroka. 

Kuhalo na pari zadržava vitamine i minerale u namirnicama

Pravilan početak dohrane i izbor namirnica su važan pečat razvoju bebina zdravlja i stjecanja zdravih prehrambenih navika, a ovaj uređaj osim što štedi vrijeme u pripremi obroka, upravo tome i teži.

U spremnik za vodu ulije se količina vode potrebna za određeno vrijeme u kojem će se namirnice skuhati na pari, primjerice količina potrebna za kuhanje na 20 minuta. U posudicu idu pripremljene i na veličinu od oko 1 centimetra izrezane namirnice batata, tikvice, mrkve…

Zatim se posuda zaklopi i kuhanje može početi. Ono što je dodatan plus ovakvom kuhanju je svakako i tajmer koji se namjesti na željenu dužinu kuhanja, a vi možete zaboraviti da nešto kuhate i posvetiti se djetetu ili nekim drugim poslovima. Nema isprobavanja da li je kuhano, dolijevanja vode i sl. Kada istekne namješteno vrijeme kuhanja uređaj se sam zaustavlja.

Nakon toga se posuda kuhala u kojoj su kuhane namirnice samo okrene i slijedi miksanje koje je također vrlo jednostavno. Miksanje možete prilagoditi ovisno o željenoj teksturi kašice. Može biti u potpunosti “kašasto” ili dijelomično miksano s manjim komadićima. Ovisno o starosti bebe, ali i njezinim željama. Dakle, nije vam potreban ni jedan drugi mikser ili sličan proizvod kako bi dovršili obrok.

Ono što će svim roditeljima biti važno je da ova jedinstvena tehnologija kuhanja na pari omogućuje zadržavanje najvažnijih hranjivih sastojaka u hrani, što je vrlo važno kod pripreme bebinih obroka.

Korisno je napomenuti da su oštrice na mikseru dosta kratke i visoko položene pa to može biti problem kod miksanja najmanjih količina kašice u situacijama kada beba malo papa i odbija hranu. Drugim riječima, mikser traži određenu količinu namirnica. Višak kašice može se zamrznuti, ako to namirnice u njoj dozvoljavaju.

Dizajn za svaku kuhinju i priručnik na dar

Avent aparat je lagan, modernog izgleda i uklapa se u svaku kuhinju. Jednostavno se održava i može se prati u perilici posuđa. U kompletu s ovim mikser kuhalom dolazi i “Priručnik za zdravo uvođenje guste hrane” s mnoštvom recepata koji se vrlo lako mogu isprobati i kombinirati, kao i različiti savjeti za roditelje o pravilnom uvođenju namirnica u dohranu.

Osim kuhanja zdravih obroka za svoju bebu, ono što me kod ovog uređaja najviše razveselilo je jednostavnost u pripremi obroka koju s prvom bebom nisam imala. Manje prljavog posuđa i manje uređaja na kuhinjskim plohama. Sada se sve odvijalo u ovom jednom uređaju, prilagođeno na način koji najviše u tom trenutku odgovara mojoj bebi. Kada period dohrane završi, uređaj mogu nastaviti koristiti za pripremu hrane za odrasle, odnosno za kuhanje namirnica na pari, miksanje povrća za guste juhe, blendanje za pire i slično.