Nedavno su predstavljene nutritivno bogate Sinlac žitne pahuljice za bebe koje pokazuju intoleranciju na mlijeko, laktozu, soju i gluten. Žitarice su idealna namirnica za započinjanje dohrane, jer bebi daju sve važne i potrebne nutrijente za zdravi rast i razvoj te omogućavaju siguran prelazak bebe na svakodnevnu prehranu. Međutim, mnoge bebe upravo u razdoblju dohrane počinju pokazivati alergijske reakcije na uobičajene sastojke žitnih kašica, odnosno na mlijeko, laktozu, soju i gluten.

Uvođenje žitarica u dohranu

Pedijatri i stručnjaci prvo savjetuju uvođenje rižinih ili kukuruznih pahuljica, u dobi između 4. i 6. mjeseca. Ove žitarice ne sadrže gluten. Žitarice koje sadrže gluten, uvode se nešto kasnije, poslije 6. mjeseca.

Nutritivni sastav žitarica

Karakterizira ga visoki udio ugljikohidrata (oko 60-70%), a posebno škroba, što ih čini odličnim izvorom energije. Cjelovite žitarice su izvrstan izvor vlakana koje su brojne znanstvene studije dovele u vezu s poboljšanjem probavnog sustava i općeg zdravlja čovjeka. Bjelančevine i masti su u žitaricama zastupljene u manjoj količini.

Za potpuni obrok: žitarice + mlijeko

Žitarice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa u kombinaciji s mlijekom čine idealan obrok na početku dana. Zbog lake probavljivosti mogu poslužiti i kao večera jer bebi daju sitost za miran san.
Bebe najčešće svoje prve žitarice kušaju u obliku žitnih pahuljica koje se doista brzo pripreme s mlijekom.

Zbog važnosti žitarica u prehrani dojenčadi i male djece, važno je odabrati što kvalitetniji proizvod te pri tome obratiti pažnju na dob djeteta.

 
Dohrana beba alergičnih na mlijeko, soju i gluten

Kao što smo već spomenuli, neke žitarice, odnosno žitne pahuljice sadrže soju i gluten, a kako se najčešće pripremaju s mlijekom, obrok može sadržavati još jedan alergen – laktozu.

Ako vaša beba pokazuje intoleranciju na laktozu, soju i/ili gluten, pokušajte joj za prvu kašicu na početku dohrane dati Sinlac žitne pahuljice, koje su bazirane na jedinstvenoj kombinaciji riže i rogača te se pripremaju s vodom.

Riža je idealna prva žitarica za dijete jer ne sadrži gluten i lako je probavljiva, dok je rogač niskoalergena mahunarka poznata po bogatoj nutritivnoj vrijednosti, bjelančevinama i esencijalnim mineralima.

Osim toga, SINLAC žitne pahuljice sadrže probiotičku kulturu Bifidobacterium Lactis koja dobro utječe na imunitet djeteta, a bogate su i kalcijem, željezom, cinkom te vitaminima A i C koju su također važni za jači imunitet, ali i kognitivni razvoj bebe te razvoj kostiju.

Lako su probavljive, ne samo zbog svog sastava, već i zbog posebnog procesa proizvodnje kojim se velike molekule ugljikohidrata razlažu na manje (tzv. CHE process proizvodnje).

SINLAC žitne pahuljice idealne su već i kao prva hrana kod uvođenja dohrane, odnosno za bebe već od 4 mjeseca starosti.

Možete ih pronaći u svim dm prodavaonicama u Hrvatskoj.

IGRA DARIVANJA

Tvrtka Nestlé koja je nedavno predstavila ove ukusne i za bebe sigurne žitne pahuljice, daruje ih vašim bebicama da ih same isprobaju.

Za vas i vaše najdraže pripremili su čak 10 poklon paketa. U svakom se paketu nalazi:

–  1x SINLAC žitne pahuljice
–  1x baby čarapice
–  3x lutkica za prst

Sve što ste trebali je odgovoriti na pitanja iz kviza i sa svojim podacima ih poslati putem prijavnice. Imena dobitnika bit će objavljeni 2. listopada 2013.

* Sukladno Uvjetima korištenja, Klinfo.hr i tvrtka Nestlé vaše osobne podatke neće zloupotrebljavati niti ih dijeliti s trećim osobama.

DOBITNICI

Ljiljana Horvat, Krapina;
 
Karolina Kurtanjek, Virovitica;
 
Anamarija Jakić, Metković;
 
Dolores Tuk, Rijeka;
 
Davor Škrbina, Bjelovar;
 
Danijela Lukač, Slunj;
 
Ljubica Brigitte Nikić, Osijek;
 
Martina Hajdarović, Čakovec; 

Mladen Capek, Koprivnica;
 
Mirela Kajić, Novi Zagreb.

ČESTITAMO DOBITNICIMA I SVIMA SE ZAHVALJUJEMO NA SUDJELOVANJU U OVOJ IGRI DARIVANJA!