Taj prvi osmijeh očekujemo s nestrpljenjem, a kad se pojavi, ostavi nas bez riječi i preplavi najsnažnijim emocijama. Na uspavanoj bebi staroj tek nekoliko dana možemo već vidjeti trzaje očiju, čela te ponajprije usta. Ako dijete u snu istodobno podigne oba kuta usana, izgleda kao da se smije. U narodu se to naziva i anđeoskim smiješkom.

Međutim, djetetu se u stanju budnosti prvi smiješak javlja najranije od drugog do četvrtog tjedna života. Osmijeh se često dogodi spontano, bez utjecaja nekog vanjskog faktora. Dijete se ponajprije smije poznatima, tj. licima koje viđa svakog dana. A prvi pravi osmijeh roditelj može očekivati između 6. i 12. tjedna života.

Smiješak molim!

Ako želite dijete potaknuti na smijeh, neka to bude kada je dijete naspavano, prostor dovoljno prozračen i s dovoljno dnevnog svijetla. Pjevajte s bebom ili joj pričajte držeći ju u krilu okrenutu „oči u oči“ s vama. Udaljenost između vas i bebe neka bude najmanje 30 centimetara. Upravo ta udaljenost garantira da se dijete osjeća opušteno uz poznato lice. Uz pjesmu možete osmisliti zajednički ples ili pokrete. Izmamiti osmijeh probajte i u igri skrivača koju voli puno bebica, a sastoji se od pokrivanja lica i skrivanja od djeteta te zatim ponovnog pojavljivanja. Provjerena igra koja garantirano bebu tjera na smijeh.

Ako to ne upali, polegnite dijete na leđa ili ga čvrsto obuhvatite rukama. Neka njegov gol trbuh bude ispred vaših usta, njih prislonite i pušite tako da postignete zvuk “prdeža.” Možete se i praviti da jedete slatke bebine prstiće na nogicama i ručicama tako da ih nježno grickate i govorite “njami, njami.”

I da, izostanak bebinog osmijeha ne mora nužno značiti da nešto nije u redu ili da bebi nešto fali. Bebice nerijetko doživljavaju skokove u razvoju s nekoliko tjedana odstupanja, tako da se ne morate brinuti. Ako se vaše dijete ne nasmiješi do navršenog trećeg mjeseca, onda posjetite pedijatra.

Znate li kakvim vam se osmijesima smije vaša beba?