Iako znamo da je majčino mlijeko najbolje za dijete, ne mogu sve majke dojiti svoju djecu. Mnoge prestaju već nakon nekoliko tjedana i dalje novorođenče hrane na bočicu. Neka su istraživanja pokazala da majka koja podiže svoje dijete na bočicu može s njime izgraditi jednako dubok odnos u prvim tjednima života kao i majka koja doji. Zamjensko je dojenačko mlijeko lako za pripremu, siromašno bacilima i lako probavljivo ako se vodi računa o nekoliko stvari.

Pravilna priprema

Preporučuje se uvijek svježe pripremiti obrok. Ako niste u mogućnosti, dnevnu količinu potrebnog mlijeka možete pripremiti ujutro, dobro zatvoriti i čuvati u zamrzivaču 24 sata. Budući da je mlijeko iznimno povoljno “tlo” za razmnožavanje bakterija, pola pojedenu smjesu u bočici nemojte ponovno zagrijavati i davati djetetu.

Što se tiče temperature mlijeka ona mora biti ugodna. Temperaturu možete provjeriti tako da nekoliko kapi stavite na unutarnju stranu zgloba. Budite pažljivi i pri grijanju bočice u mikrovalnoj pećnici jer se mlijeko može vrlo jako zagrijati dok se bočica izvana još može činiti hladnom. Veliko je iskušenje pripremiti mlijeko s nešto više praška nego što proizvodač preporučuje. Imajte na umu da vam se dijete neće bolje razvijati i manje plakati ako mu stavite malo više praška u bočicu. Čak suprotno, previše praška dovodi do tvrde stolice, bolova u trbuhu i više plakanja. Prašak nemojte miješati s kipućom vodom kako ne bi došlo do gubitka vitamina i uništenja bakterija mliječne kiseline.

Kako je sadržaj nitrata u pitkoj vodi u određenim sredinama visoke vrijednosti, neki roditelji se odlučuju mlijeko pripremiti s mineralnom umjesto pitkom vodom. Mnoge mineralne vode u sebi sadržavaju tvari koje prekomjerno opterućuju dječji organizam stoga ne preporuča se priprema mineralnom vodom.

Adekvatna bočica

Kada kupujete bočicu povedite računa da je bočica BPA-free, što znači da u njoj ne postoje tragovi kemijske supstance Bisfenol A. Neka uvijek prednost pri kupnji ima staklena bočica. Izbjegavajte bočice od tvrde plastike koje na sebi sadrže oznaku 7 ili „PC“.  Koristite silikonsku dudu prije one od lateksa. Dude od lateksa nisu preporučljive zbog svojih alergenih i kancerogenih svojstava. Vodite računa i o rupici na dudi koja mora biti tako mala da iz nagnute bočice curi po nekoliko kapi u sekundi. Prevelika rupica uzrokovat će prenaglo pijenje i pojačano gutanje zraka.

Higijena bočice

Iznimno je važno obratiti pozornost na higijenu bočice. Preporuča se obavezna sterilizacija bočice i dude prije prvog korištenja. Nakon sterilizacije, trebate ih još dodatno i oprati prije nego ih ponudite bebi. Nakon prve sterilizacije nema pisanog pravila koje kažu koliko često je potrebna sterilizacija. Sterilizirati bočice i dude sigurno treba barem do prva tri mjeseca života, a neki pedijatri čak preporučuju do prve godine. Ne pretjerujete s prečestom sterilizacijom jer dijete mora steći i imunitet, što neće biti moguće ukoliko pretjerate sa steriliziranjem. Za svaki tip bočice dobro pročitajte upute za sterilizaciju.

Kada beba odbija hranjenje na bočicu budite ustrajni i strpljivi