U prvim mjesecima beba najviše vremena provodi uz mamu kao primarnu njegovateljicu i hraniteljicu, jer je to tako priroda zamislila. Sukladno tome, mnoge mame očekuju da će prva bebina riječ biti upravo “mama”. No u najvećem broju slučajeva dogodit će se da bebina prva riječ bude “dada” ili “tata”. Ta prva riječ nije skroz razgovjetna i izrečena je više kao kombinacija slogova, a manje kao smisleni pojam kojim beba nekog doziva ili adresira. Naravno, u nekim slučajevima prva bebina riječ doista će biti “mama”. O čemu to ovisi?

Obje riječi, i “mama” i “tata”, najčešće se spominju i ponavljaju u bebinoj blizini. Bebe ih vrlo rano počinju razlikovati od drugih riječi. To je potvrdila i znanost. Kada čuju riječ “mama” ili “tata”, odnosno riječi koje imaju u sebi ponavljajuće slogove, kod beba se pojačava aktivnost u onom dijelu mozga koji je zadužen za procesuiranje govora, stoji u istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Nije slučajnost da mnogi jezici diljem svijeta imaju ponavljajuće slogove u tzv. dječjim riječima”, kazala je autorica studije, Judit Gervain, u priopćenju.

Znanstvenici koji proučavaju razvoj govora kod beba i male djece još uvijek nisu sigurni je li bebama lakše reći “mama” ili”tata”. Klasične teorije ruskog lingvista Romana Jakobsona otkrivaju da je glas “m” (u riječi “mama”) bebama lakše izgovoriti i da im je to prirodnije zato što zahvaćanjem bradavice tijekom sisanja prirodno oblikuju usnice u položaj za izgovaranje glasa “m”. No doktor medicine Breyne Moskowitz smatra da su nazalni glasovi u koje spada “m” bebama teži za izgovoriti. Između 4. i 6. mjeseca, bebe počinju brbljati i gugutati te na taj način testiraju svoje artikulacijske vještine. U tim brbljanjima, vjerojatnije je da će prije izreći “da” ili “ta”, odnosno za redom “dada” ili “tata” jer izgovor tih glasova ne zahtijeva kompliciraniju vještinu protoka zraka kroz nos kao u nazalnim glasovima u koje spada “m”.

Drugim riječima, eksperimentiranje s prvim slogovima ne znači da beba svjesno govori “tata” i ciljano izgovara određenu riječ, već odrasli tu slučajnost prepoznaju kao prvu pravu izgovorenu riječ.

No kada beba počne izgovarati “ma” ili “mama” u nekim određenim situacijama, na primjer kada je uznemirena, gladna, nervozna ili nešto želi, tada budite sigurni da zove baš vas, treba baš vas i da zna da ta riječ ima značenje i magični učinak, jer će dovesti dragu mamu u zagrljaj i maženje.