Svaka mama koja vodi borbu s dojenjem reći će “blagoslovljene su žene koje imaju urednu i dovoljnu količinu mlijeka”. S time se možemo složiti jer majčino mlijeko najbolja je hrana za bebu i s razlogom nosi epitet – nektar života. No što se događa kada je situacija obrnuta, kada majka ima previše mlijeka? Tada je potreban oprez kod hranjenja, odnosno dojenja bebe, posebno ako je povećana količina mlijeka povezna s prejakim refleksom otpuštanja mlijeka.

Što je refleks otpuštanja mlijeka?

Najjednostavnije rečeno, radi se o refleksu otpuštanja mlijeka iz dojki, koji se događa kao reakcija na bebino sisanje. U normalnim uvjetima taj refleks osigurava optimalni protok mlijeka, ali ponekad, kada se proizvodi previše mlijeka, on može biti prejak. Tada je protok mlijeka kroz bradavicu preobilan i nagli, mlijeko ulazi u bebina usta iznenada, brzo i u mlazu.

Koje su opasnosti za bebu?

Ako beba ne može ili ne uspije progutati taj prejaki mlaz mlijeka ili tu količinu, može doći do gušenja, odnosno nemogućnosti pravilnog disanja, pri čemu će beba poplaviti i udovi će joj se olabaviti. Tada je potrebno smjesta bebu odvesti na hitnu.

Može li dojilja imati previše mlijeka?

Naravno da može. Neke žene čak i uz izdajanje i česta hranjenja i dalje imaju previše mlijeka. Medicinski naziv za takvo stanje je hiperlaktacija.

Međutim, mamama je teško odrediti koliko mlijeka je previše mlijeka. Neki od simptoma hiperlaktacije su:
– Teške, bolne i upaljene dojke
– Curenje mlijeka
– Začepljenje mliječnih kanalića
– Povišena temperatura

Ostali problemi povezani s hiperlaktacijom

Kad mama ima hiperlaktaciju i beba može imati neke od sljedećih problema:

Prejedanje

Bebe vole dojiti i vole to raditi što češće i što duže, jer samo sisanje pruža im ugodu i utjehu. Kod mama koje imaju previše mlijeka događa se često da se beba prejeda. Prejedanje se može utvrditi kada beba puno bljucka nakon sisanja i kada brzo i puno dobiva na težini.

Kolike

Mame koje imaju viška mlijeka obično doje bebu na obje dojke u istom hranjenju, na svakoj dojci po nekoliko minuta. Tako beba dobiva puno tzv. prvog mlijeka iz obje dojke, dok ono najkvalitetnije ili “zadnje” mlijeko često dolazi kasnije. Neki liječnici to povezuju s pojavom grčeva ili kolika.

Plinovi

Takozvano prvo mlijeko je vodenastije i sadrži puno laktoze, što kod nekih beba izaziva plinove, a to znači puno plakanja i bolova u trbuščiću, odnosno crijevima.

Što mama može učiniti kada ima hiperlaktaciju i prejaki refleks otpuštanja mlijeka?

1. Tijekom jednog hranjenja ponudite samo jednu dojku.

2. Drugu dojku ponudite nakon 15-20 minuta dojenja na prvoj.

3. Češće dignite bebu da podrigne jer kod viška mlijeka bebe se više nagutaju zraka.

4. Isprobajte razne položaje za dojenje. Ako se leđima spustite niže, možete umanjiti prejaki refleks otpuštanja mlijeka.

5. Izdojite “prvo” mlijeko i ispraznite malo dojku prije dojenja kako bi smanjili refleks otpuštanja i pritisak.

6. Budite pažljiviji kod dojenja koje je zapravo tješenje, jer tada je beba snenija i ima slabiji refleks gutanja.