Zasigurno ste čuli za frazu “ne vrijedi plakati za prolivenim mlijekom“. Ako je riječ o majčinu mlijeku, ova fraza je u potpunosti pogrešna. Majke s iskustvom, ali i znanstvenici ističu kako se majčino mlijeko, ako ga i nakon sisanja mališana još uvijek ima na pretek – ne smije bacati. Sve dobrobiti majčina mlijeka za bebe su itekako dobro poznate no ono se može iskoristiti i na različite druge načine.

Ako je majka u mogućnosti izdajati se i spremati mlijeko, ono može poslužiti i kao “zlatna tekućina” i u kućanstvu u namjenama koje “na prvu” većini uopće ni ne padaju na pamet.

Održavanje nakita majčinim mlijekom!

Premazivanje nakita koji je lagano izgubio sjaj majčin mlijekom, kažu oni koji su isprobali, itekako pomaže, a nakit nakon premazivanja izgleda svjež i kao nov.

Olakšanje kod izbijanja zubića

Zamrznuto majčino mlijeko lijek je kod iritacije i bolova izazvanih izbijanjem zubića. Osim što je zdravo i prirodno, dijete ga može i lagano grickati, a kako je zaleđeno služi kao trenutno olakšanje.

Prirodni kućni lijek za mnoge tegobe

Antibakterijska svojstva koje mlijeko posjeduje čine ga odličnim lijekom kod zarastanja manjih ogrebotina, posjekotina i ugriza. Na ranu stavite par kapi mlijeka i ostavite da se osuši na zraku. Pomaže i kod sprječavanja infekcija.

Odličan prirodan sastojak u počecima dohrane

Umjesto adaptirana mlijeka, mnoge majke ga dodaju u različite kašice u počecima dohrane, ali i kasnije. Od pirea od mrkve pa do palačinki ili domaćeg maslaca, ovo “tekuće zlato” odličan je i nutritivan sastojak svakom dječjem jelu.

Omekšava kožu i sprječava suhoću

Majčino mlijeko bogato je laurinskom kiselinom (kojom je ujedno bogato i kokosovo ulje) što ga čini odličnim izborom za sprječavanje suhoće kože te za zacjeljivanje ispucanih bradavica tijekom dojenja. Laurinska kiselina poznata je po svojim antibakterijskim svojstvima i često se koristi za sprječavanje akni te čišćenje lica. Osim toga, može se dodati i u bebinu kupku, te je prirodan način očuvanja mekoće kože, ali i ublažavanja pelenskog osipa.

Kapi za oči kod upala

U slučaju konjunktivitisa – upale oka, majčino mlijeko može pružiti privremeno olakšanje i ubrzati proces izlječenja zbog svojeg antibakterijskog djelovanja. Može se nakapati po nekoliko kapi nekoliko puta na dan. No svakako, neće u potpunosti izliječiti upalu pa je važno i posjetiti liječnika.

Donirajte!

Iako u Hrvatskoj još nije razvijena mreža doniranja majčina mlijeka, u svijetu je to itekako normalna pojava.