Svakoj mami djetetov nosić je prvenstveno jedna od onih stvari koja njihovog mališana čini tako neodoljivim. Međutim, taj sladak nosić mnogo je više od toga i ima veoma važnu ulogu u razvoju svake bebice.

Istraživanje svijeta – mirisom

Od trenutka kada dođe na svijet, svaki će mališan različitim metodama istraživati sve ono što ga okružuje. Osjet mirisa, baš kao okus ili dodir, predstavlja važan oblik spoznavanja svijeta oko sebe, i jedno je od onih osjetila koja „funkcioniraju“ već od prvog dana. Prilikom dojenja, bebica pomoću mirisa nalazi maminu bradavicu, a istraživanja su pokazala kako novorođenče samo po mirisu može razlikovati majčino mlijeko od tuđeg. Stoga ne čudi kako upravo miris igra veliku ulogu u učenju i privikavanju na novu okolinu.

Osjet mirisa najbrže se razvija prvih šest mjeseci bebinog života, a vrhunac dostiže između druge i četvrte godine. Upravo zato djeca često mogu reagirati na mirise kojih odrasli nisu niti svjesni. No, i dječji osjet mirisa nailazi na neke zapreke – veoma malena djeca ne mogu povezati neugodan miris s, primjerice, pokvarenom hranom koja može predstavljati opasnost za zdravlje. Upravo zato potrebno je malo više vremena da se osjet mirisa razvije na način koji je potreban u svakodnevnom, kritičkom poimanju svijeta. To se obično događa do navršene druge godine života.

Stvaranje prvih sjećanja

U nekoliko je istraživanja dokazano kako mališani svoja prva stvorena sjećanja mogu povezati upravo s – mirisom. Krenite vlastitim primjerom – kada osjetite miris bojica, vrlo je vjerojatno da će vam na pamet prvo pasti slike vašeg djetinjstva, kada ste s tim bojicama stvarali svoja prva umjetnička djela.

Ljudski mozak sjećanja stvara iz velike „baze“ podataka koju tijelo neprestano prima iz okoline. Jedna od tih baza svakako je i osjetilo mirisa koju mozak veoma lako može povezati s određenim događajem i stvoriti sjećanje koje će tu ostati cijeli  život. Kada je vaš mališan u procesu učenja, upravo miris igra važnu ulogu i u podsjećanju na neki dan ili specifičan događaj. Kada ga upitate za tako nešto i na prvu se ne može sjetiti, probajte ga podsjetiti upravo povezivanjem s nekim mirisom. Primjerice, miris mora ili određene hrane, automatski bi ga trebao podsjetiti i na događaj.

Bebin nosić kao čimbenik zdravlja

Kada razmišljate u okviru medicinske terminologije, zasigurno ste puno puta čuli riječ filter.  A bebin nosić djeluje upravo kao jedan takav – prilikom udisaja, malene dlačice u nosu sprečavaju raznim bacilima iz zraka da pronađu svoj put u organizam mališana.

Na roditeljima je da paze kada je mališan prehlađen, te da mu često pročiste nosić pomoću pumpice namijenjene tome, budući da bebica nije u stanju sama ispuhati nos.

Zapamtite i kako je upravo nos jedan od dijelova tijela koji rastu i mijenjaju se tijekom cijelog puberteta, pa i do ranih dvadesetih godina života. No, ono što bebe u prvih nekoliko godina života „prikupe“ putem osjeta mirisa najvjerojatnije je ono što će stvoriti sjećanja koja će tijekom cijelog života povezivati s tim mirisom.