Novorođenčad i mala djeca vole slikovnice, pričice, pjesmice, a iznad svega glas svojih roditelja. Stoga, nemojte čekati da vaš mališan malo odraste kako bi s njim podijelili zadovoljstvo i ljubav prema slikovnicama i pričama. Pomažući djetetu da od rođenja postane blisko s knjigama, činite mu zapravo veliku uslugu.

Čitanjem i pričanjem priča potiče se cjelokupni djetetov razvoj, tj. govor, percepcija, pažnja, pamćenje, zaključivanje. Stoga, djeci treba početi čitati od najranije dobi. Mnogobrojne prednosti čitanja kod najmlađih prepoznala je i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” iz Koprivnice koja u suradnji s Neonatološkim odjelom Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica sudjeluje u projektu “Knjige za bebe”. Zahvaljujući ovoj hvalevrijednoj akciji, sve bebe rođene u koprivničkom rodilištu na dar dobivaju svoju “prvu slikovnicu.”

Osim knjige, rodilje kući nose i brošuru sa savjetima za roditelje zašto čitati djeci, kako čitati i preporuke za čitanje od rođenja do sedme godine te prijavnicu za besplatno učlanjenje bebe u Dječji odjel Knjižnice koja se može iskoristiti godinu dana od primitka. Od 2003. do kraja 2013. godine u projekt “Knjige za bebe” uključeno je malo manje od 11 tisuća novorođenčadi.

Projekt je izrealiziran u sklopu prve nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!” pokrenute 2013. godine. Osim u Koprivnici, knjige za bebe dobivaju i majke iz Ogulina i Preloga. Cilj kampanje “Čitaj mi!” je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu.