Svaka mama zna koliko cijepljenje njezine bebe može biti stresno i za roditelja i za dijete. Nova studija sugerira da upravo roditelji mogu umanjiti taj stres, bol i napetost i to pomoću serije brzih metoda utjehe i maženja, a među kojima je i poznata tehnika zvana swaddling. Radi se o stoljećima staroj metodi čvrstog zamatanja bebe u dekicu tako da ne može micati udovima.

Swaddling je ponovno popularizirao poznati pedijatar i autor knjige “Najsretnija beba u kvartu”, dr. Harvey Karp, koji uz metodu čvrstog zamatanja preporučuje još četiri postupka koja djeluju na bebu umirujuće i daju joj osjećaj sigurnosti i nježnosti.

To su: polijeganje djeteta na bok ili trbuh dok ga držite u naručju, šuštav zvuk, lagano ritmično ljuljanje i sisanje (prsta, dude varalice ili majčine bradavice). Sve ove metode umiruju bebicu zato što oponašaju uvjete u maternici kada se bebica osjećala najsmirenije, najzaštićenije, odnosno najsigurnije. Ove metode smirivanja posebno su uspješne kod bebica koje muče kolike, rast zubića, probavne smetnje ili neki drugi problemi zbog kojih su nemirne i nervozne. Posebno veliki nemir i nervozu za bebu predstavlja i cijepljenje.

U novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu “Pediatrics”, znanstvenici su pokušali tih pet metoda upotrijebiti kao metodu smirivanja kod cijepljenja beba. Medicinsko osoblje bilo je posebno trenirano kako bi pravilno naučilo utješiti i smiriti bebicu pomoću metoda dr. Karpa te su ih upotrebljavali prilikom rutinskog cijepljenja beba starih između 2 i 4 mjeseca. Bebice su na pregledu sa 2 mjeseca starosti u prosjeku primala tri injekcije, a kod pregleda sa 4 mjeseca u prosjeku dvije injekcije. Kod bilježenja rezultata ponašanja beba, korištena je standardna skala koja prema grimasama, jačini plača, vriska i grčenju tijela određuje jačinu boli kod beba, odnosno novorođenčadi.

Voditelj istraživanja dr. John Harrington i sam je sumnjao da će pet metoda imati neki značajniji efekt na uplakane bebe kojima je cijepljenje iznimno bolno. No čini se kako je bio u krivu. Rezultati su pokazali da su bebe koje su bile smirivane metodama dr. Karpa pokazivale najmanje bodova na skali boli i to bez obzira jesu li prije cijepljenja bebe dobile zašećerenu vodu (koja se također često koristi jer se smatra da ublažava bol).

“Mislili smo da će zašećerena voda i fizička utjeha zajedno biti idealna metoda, ali smo kroz istraživanje shvatili da je dovoljno bilo samo utješiti bebu sa spomenutih pet metoda”, kazao je dr. Harrington.

Od svih pet metoda, ona koja se pokazala najmanje korištenom jest davanje dude. Ostale četiri odlično su funkcionirale. Bebice su itekako prihvatile sve druge metode, dok su tijekom cijepljenja najmanje bile raspoložene za sisanje, pa su u najvećem broju ispljunule dudicu.

Metoda koja je najbolje funkcionirala je swaddling, odnosno čvrsto privijanje. Roditelji su također bili iznimno pozitivno iznenađeni koliko je ova metoda pomogla da se bebe umire i da ne reagiraju burno na cjepivo i bol koju pri tom osjećaju. Vrlo je važno bebu ne privijati prečvrsto kako joj ne biste ozlijedili krhke udove.

I na kraju, dr. Harrington savjetuju roditeljima da svakako nauče ovih pet metoda i pokušaju ih primijeniti na sljedećem cijepljenju. “Ni sam nisam u to vjerovao, pa sam zato i napravio istraživanje. Vidio sam iz prve ruke kako se dijete koje plače iz sveg glasa odjednom smiruje kada ga čvrsto povijete u dekicu, kada ga okrenete na bok u svome naručju i ušuškavate tiho u uho. Kao da doživi neki umirujući trans, odnosno refleks zbog kojeg ni igla više ne boli”, kazao je u priopćenju.

A roditelji? Oni su većinom reagirali sa: “Uau. Pokažite mi kako se to radi…”