Vrat kod novorođenih beba je osjetljiv i roditelji ne mogu puno učiniti da potaknu razvoj kontrole glave, ali mogu biti iznimno oprezni dok beba ne uspostavi kontrolu vrata i počne samostalno držati glavicu u uspravnom položaju. To znači da se jednom rukom vrat treba poduprijeti svaki puta kada bebu dižemo, nosimo ili privijamo uz sebe.

Novorođene bebe u prvih mjesec dana uopće ne mogu kontrolirati vrat i glavu i trebaju našu pomoć. Možda je to priroda tako osmislila kako bi mama i beba što više vremena provele u međusobnom promatranju i gledanju bez puno aktivnosti.

Većina beba uspjet će podići glavu do kraja drugog mjeseca starosti, a tada je dozvoljeno bebu ponekad staviti i na trbuh kada je u budnom stanju. Tada će bebica podizati glavu i pogledom tražiti mamu ili tatu i na taj način jačati mišiće vrata. Položena na trbuh, beba će moći nakratko podići glavu, pa čak ju i okretati u potrazi za mamom. Bebe koje su snažnije i koordiniranije, moći će u toj dobi podići na kratko glavu i dok su u ležećem položaju. Oko 4. mjeseca većina beba može držati glavu uspravno do 45 stupnjeva dok su na trbuhu i stabilno ju držati duže vrijeme podignutom. Mišići vrata i kontrola glave trebali bi osnažiti i biti stabilni oko 6. mjeseca starosti.

Kada je beba stara između tri i šest mjeseci, može ju se lagano stavljati u sjedeći položaj, ali pritom ju dobro poduprti jastucima sa svih strana, a posebno na području vrata i glavice iza kojih treba staviti oslonac. Prije te dobi ne forsirajte sjedeće pozicije ili čak stajaće, jer se može oštetiti bebina kralježnica. Mišići tada jednostavno nisu još dovoljno jaki da bi držali kralježnicu, vrat i glavicu uspravno. Glavica uvijek treba biti podložena jastučićem, vašom rukom ili nekim drugim mekanim, a opet stabilnim potpornjem. I naravno, ako beba sjedi, nemojte je nikad ostaviti samu, jer se može prevrnuti dok znatiželjno probija svoje vlastite granice i otkriva koliko se može pomicati i kretati.

Kada se beba vozi u kolicima, a prije navršenog 6. mjeseca, uvijek joj poduprite glavicu jastučićem. Pazite kada kolicima prelazite preko neravnih podloga, povišenih dijelova ili rubnika, jer snažno trzanje može izazvati nagle trzaju u vratu bebe. Isto vrijedi i za nosiljke. U nosiljki bebina glavica uvijek mora imati potporanj.

Ako beba ima poteškoća podići glavicu i držati je barem nekoliko sekundi uspravno i nakon 3. mjeseca starosti, to svakako spomenite pedijatru na prvom sljedećem pregledu. Bebe razvijaju vještine drugačije, neke brže od drugih, a kontrola glave nije iznimka. Prijevremeno rođene bebe ovu će vještinu razviti malo kasnije od vršnjaka, ali uvijek je dobro konzultirati se s pedijatrom ako ste zabrinuti.

Nakon što beba uspostavi dobru kontrolu vrata i glave, može se posvetiti novim vještinama: sjedenju, prevrtanju i puzanju. Kontrola glave također je neophodna za gutanje krute hrane i sjedenje u visokoj stolici za hranjenje.