Mliječna prehrana iznimno je važna u prvoj godini djetetova života, a majčino mlijeko je najbolji i naprirodniji način hranjenja koji možemo djetetu priuštiti. S time se slaže i najpoznatija bestseler autorica knjiga o njezi djece i bivša dugogodišnja primalja Gina Ford koja je, između ostalog, pisala i o metodama uspješnog dojenja.

Ova svjetski poznata Britanka ističe da je poslije poroda nužno dojiti često i malo te svim majkama u svojim knjigama savjetuje da prvog dana dojenja svoje dijete stave po pet minuta na svaku dojku svaka tri sata, produljujući vrijeme za pet minuta svakog dana dok mlijeko ne nadođe. Također napominje da se tri sata trebaju računati od početka jednoga do početka sljedećeg dojenja. Između trećeg i petog dana, savjetuje Gina, dijete bi trebalo dojiti petnaest do dvadeset minuta na svakoj dojci.

[PROČITAJTE I OVO: Kako se pripremiti za uspješno dojenje?]

Prvih nekoliko dana između 6 sati ujutro i ponoći, bestseler autorica napominje da bi dijete za dojenje trebalo buditi svaka tri sata. Smatra da će trosatni razmaci između dojenja mnogo brže potaknuti stvaranje mlijeka u dojkama, a i veća je vjerojatnost da će dijete dulje spavati između dva dojenja noću.

Što napraviti ako dijete traži jesti puno prije isteka tri sata? Gina Ford savjetuje da se dijete svakako podoji, a bude li ono i dalje nemirno, za svako dojenje mu treba ponuditi obje dojke. Isto tako, prilikom dojenja treba obratiti pozornost na to da dijete do kraja isprazni prvu dojku prije nego što se prebaci na drugu.

Glavni razlozi zbog kojih su se metode Gine Ford pokazale uspješnima su:

  • Pridržavanjem trosatnih razmaka između dojenja prvih dana nakon poroda bradavice će se postupno naviknuti na sisanje. Tako će se izbjeći da postanu prebolne ili da popucaju i prokrvare. Trosatni razmaci ujedno pomažu i u olakšavanju boli uzrokovane nabreklošću.
  • Siše li malo i često dijete neće provoditi sate sišući na prazno u pokušaju da utaži glad, što se nerijetko događa kada mu se u prvom tjednu između dojenja dopuste razmaci dulji od tri sata.
  • Kako je želudac novorođenčeta malen, ono svoje prehrambene potrebe može zadovoljiti jedino ako siše malo i često.
  • Uspješno dojenje može se postići jedino ako je majka opuštena i smirena.
  • Novorođenčad ne razlikuju dan i noć. Dijete će ih naučiti razlikovati puno brže ukoliko će majka praviti razliku između dnevnih i noćnih dojenja te ukoliko neće dopustiti da dijete spava dulje između dva dojenja u razdoblju između 7 i 19 sati.