Teško je uopće zamisliti kako se osjeća beba kada je zadesi njezina prva prehlada. Do sad je bezbrižno uživala u maženju, igranju i otkrivanju svijeta oko sebe, a onda odjednom više nije sve kako treba. Curi joj nosić, ne može disati kao prije, pecka ju u grlu, hladno joj je… Mora da je to bebama grozno! Mi odrasli, naravno, znamo da će šmrcanje prestati, ali nam je svejedno teško gledati bebicu kako se muči s disanjem i jako se brinemo.

Prehlade se javljaju postepeno. Prvo što ćete primijetiti je da je beba osjetljivija, nervozna, da se vrpolji i da je neke stvari iritiraju koje ju još jučer nisu uopće smetale. Nakon toga, javit će se šmrcanje tj. sluz iz nosića, a s vremenom iz nosića će curiti neprestano kao iz pipe.

Jedan ili dva dana beba mi mogla imati povišenu temperaturu, a na vrhuncu prehlade imat će i druge grozne simptome o kojima vam neće znati ništa reći – glavobolju, suho grlo, bolove u mišićima, odnosno sve što se javlja i kod odraslih prehlađenih ljudi.

Prehlada može trajati i do dva tjedna, a na kraju je popraćena i kašljem zbog sve te sluzi koja se slijeva u donje dišne organe. Ipak, najgori simptomi trebali bi se povući za tjedan dana.

Kako mogu pomoći bebi?

Prehlade su izlječive u smislu smirivanja simptoma, ali jako puno možete učiniti da smanjite neugodu dok se bebin organizam oporavlja.

Iako možda neće imati apetita bebi uvijek ponudite njezin obrok, bilo da je u pitanju dojenje ili adaptirano mlijeko te nikako ne preskačite tu rutinu. Važno je da beba unosi dovoljno tekućine, pa onim starijim od četiri mjeseca ponudite i vodu. Hranjenje će im također pružiti potrebnu utjehu u trenutcima kada se osjećaju bezvoljno.

Oko hranjenja ćete se svakako trebati potruditi, jer osim smanjenog apetita, bebica će imati problema s jedenjem zbog začepljenog nosića koji stalno curi. Kako bi joj olakšali disanje, čistite joj nosić s prirodnom slanom otopinom barem 15 minuta prije obroka. Kada se sluz razrijedi, pomognite si s aspiratorom izvući iz nosića što više nakupljene sluzi.

Nazalni aspiratori ponekad su prilično komplicirani za korištenje i bebe obično negoduju kada im nešto pokušavate umetnuti u nosnice. Mnoge mame koriste i staru dobru metodu da vlastitim ustima isisaju sluz iz bebina nosića. Ako niste gadljivi i ova tehnika (korištena stoljećima prije aspiratora) dovest će do željenog cilja.

Uz sebe imajte puno maramica, jer ćete svake sekunde trebati obrisati curenje iz nosića. No budite nježni jer će se koža oko nosića brzo početi crveniti i pokazivati znakove iritacije. Stoga bi bilo dobro kupiti kremicu s kojom će se mazati područje oko nosića.

Trebam li se brinuti zbog visoke temperature?

Iako prehlade obično nisu ozbiljna oboljenja, kod vrlo malih beba, trebate redovito mjeriti tjelesnu temperaturu.

Kod beba mlađih od tri mjeseca, obavezno posjetite pedijatra ukoliko temperatura raste iznad 38 stupnjeva C. Kod beba između tri i šest mjeseci posjet liječniku nužan je ako temperatura prelazi 39 stupnjeva. Bilo bi najbolje da bez obzira na temperaturu, pedijatra posjetite pa makar je u pitanju samo prehlada ako je vaša beba mlađa od šest mjeseci. Naime, što je beba mlađa, imunološki sustav joj je slabiji, pa je podložnija sekundarnim infekcijama.

Ako se beba počela oporavljati, a onda se iznenada ponovno javi temperatura, a pogotovo ako ima nekih novih simptoma (mlitavost, svrbež uha i sl.) obavezno bebu odvedite pedijatru.

Smijem li bebi davati lijekove?

Vrlo je važno da bebi na svoju ruku ne dajete nikakve lijekove za prehladu ili gripu. Pedijatar će vam vjerojatno preporučiti paracetamol (samo za bebe starije od dva mjeseca) ili tekući ibuprofen (samo za bebe starije od tri mjeseca tj. teže od 5 kg). Obavezno se držite propisanog doziranja. Ti lijekovi smanjit će temperaturu i eventualne bolove, glavobolju i suhoću grla.

Između davanih doza provjeravajte bebinu temperaturu. Ako se povisila, ali je unutar dozvoljenih granica, pričekajte sljedeći termin davanja lijeka i temperatura bi trebala pasti unutar pola sata.

Mogu li spiječiti sljedeću prehladu?

Teško je kontrolirati izloženost bebe virusima prehlade. Prehlada se prenosi zrakom, ali i rukama, igračkama i drugim predmetima, a sve se ne može dezinficirati.

Postoje neke mjere kojima možete umanjiti rizik od obolijevanja. Svi koji dolaze u kontakt s bebom, neka obavezno operu ruke, posebno u zimskim mjesecima kada je sezona prehlada na vrhuncu. Pokušajte dojiti dijete, jer antitijelima iz mlijeka jačate bebin imunološki sustav pomoću kojeg će se bebin organizam sam oduprijeti virusima. Ne izlažite bebu cigaretnom dimu.

Nažalost, obzirom da oko nas kruže razni tipovi virusa uzročnika prehlada, vaše dijete kad tad ponovno će biti prehlađeno. Broj i učestalost prehlada naglo će se povećati po polasku u kolektiv, odnosno dječji vrtić. Dobra vijest je da što su starija, djeca se svojim imunitetom sve lakše snose s tim zločestim virusima, a do tada, budite pripremljeni za puno sluzavih nosića i punu kuću maramica.