Bebe još uvijek nemaju do kraja razvijen sustav regulacije tjelesne topline. To znači da se ne mogu kao starija djeca i odrasli same zagrijati ili rashladiti. Zbog toga im pomoću odjeće roditelji nastoje osigurati optimalnu zaštitu od gubitka tjelesne topline. Bebe najviše topline gube kroz glavicu, šake i stopala, pa zato većinu godine nose deblje ili tanje čarapice, kapice i druga pokrivala.

Kad vanjske temperature dosegnu iznad 30 stupnjeva Celzijevih, odnosno kada nastupe ljetne vrućine, bebe također odijevamo laganije, najčešće su samo u bodiću i materijalima kroz koje njihovo tijelo lakše diše.

No postoje neke situacije u kojima trebamo više pažnje posvetiti bebinoj tjelesnoj temperaturi, odnosno pripaziti da ju ne pregrijemo i da ne dođe do toplotnog udara. Bebin živčani sustav vrlo je krhki i njihov se organizam zagrijava 3 do 5 puta brže od odraslog. Njihov mali organizam će pet puta brže od našeg doći u stanje toplotnog udara, odnosno pregrijati se na temperaturu višu od 40 C. A tada nastupaju vrtoglavica, zbunjenost, tromost, napadaji, gubitak svijesti, pa čak može doći i do zatajenja vitalnih organa.

Stoga pripazite na pregrijavanje u sljedećim situacijama:

Swaddling ili zamatanje beba

U prva tri mjeseca mnogi roditelji prakticiraju swaddling ili čvršće zamatanje beba kako bi oponašali uvjete iz maternice i bebi pružili osjećaj sigurnosti, topline i smirenosti. Tehnika je dobra i zaista djeluje, no mnoge se mame pitaju kako to činiti kada su temperature +38 C.

Pregrijavanje se može itekako dogoditi kod swaddlinga i stoga je jako važno znati ga raditi na ispravan način.

[PROČITAJTE: Swaddling ili zamatanje za zadovoljnu bebu i mirne roditelje]

Kako bi se pregrijavanje i eventualni Sindrom iznenadne dojenački smrti spriječili, vrlo je važno kako ćete odjenuti novorođenče. Kod zamatanja, bez obzira na godišnje doba, beba treba biti odjevena u osnovnu odjeću, odnosno bodi i/ili štramplice kako ne bi došlo do pregrijavanja. Općenito je pravilo da bebu odijevamo u samo jedan sloj odjeće više no što i sami nosimo. Ako je ljetna noć toliko vruća da ste vi skroz bez odjeće, onda je dovoljno da beba ima samo lagani, ljetni, prozračni bodi.

Nadalje, marama u koju bebu zamatate mora također biti od prozračnog materijala koji diše. Najbolji izbor je lagani pamuk. Potom promatrajte bebu. Ako je na dodir vruća ili pretopla (posebno po glavici), ima rumene obraščiće i nezadovoljna je i nemirna (unatoč tome što je umotana), moguće je da joj je prevruće i da se lagano pregrijala. Bebu odmah odmotajte, uzmite ručnik i namočite ga hladnom vodom i potom brišite bebu po ručicama i nožicama i glavici dok se malo ne rashladi. Možete koristiti i sušilo za kosu, ali na najslabijoj razini puhanja te joj također malo rashladiti udove. Uz dojenje, ponudite bebi i običnu vodu kako bi joj se organizam rehidrirao od eventualnog gubitka tekućine.

Temperaturu doma održavajte na temperaturi koja je 7 – 10 stupnjeva C niža od vanjske temperature. Na primjer, ako je vani 38 C, u vašem domu neka bude između 28 i 31 C. Nikako manje, jer može doći do temperaturnog “šoka” kod beba i djece prilikom prelaska iz jedne u drugu temperaturnu okolinu.

[PROČITAJTE: Ljetne vrućine: Kako znati je li bebi prevruće?]

Nošenje u nosiljci

Mnoge bebe provode puno vremena čvrsto priljubljene uz mamu u nosiljci. Naravno, kad je vani jako vruće niti mama neće imati volje znojiti se ispod nosiljke te će se odlučiti radije na kolica, ali dobro je znati kako postupati ako nemate izbora i morate bebu nositi u nosiljci na +35 C. Osim toga šteta bi bilo ne iskoristiti ljeto za slobodno hodanje s bebom i uživanje u toplim danima.

Iako pregrijavanje bebe nije na popisu najčešćih ozljeda koje se u nosiljkama mogu dogoditi, ono je itekako moguće. Pedijatri kažu da kada temperatura prijeđe 26 ili 27 stupnjeva Celzijevih, bebe su pod rizikom od pregrijavanja uvijek i posvuda, posebno ako su pretjerano pokrivene slojevima odjeće.

Ako su puno u nosiljci, bebe odjenite lagano i svakako ih promatrajte kako se ponašaju. Ako je vruće vama, vjerojatno je vruće i njima. Uz to, pregrijane bebe bit će razdražljive, kosica će im biti mokra i općenito će se oznojiti, obraščići zacrveniti, a može se pojaviti i osip. Pregrijanu bebu odmah izvadite iz nosiljke i rashladite. Odnesite ju u rashlađenu (ali ne mrzlu) prostoriju, svucite i vlažnim ručnikom prebrišite po cijelom tijelu. Obavezno joj dajte vode.

Isto tako, birajte nosiljke koje su od prirodnih i prozračnih materijala. Neka istraživanja su pokazala da su za ljeto najbolje tzv. sling nosiljke upravo zbog materijala i činjenice da su “izumljene” u vrlo vrućim područjima (Meksiko, Indonezija) gdje mame znaju kako nositi bebe po visokim temperaturama.

Sporo vozikanje po gradu na velikim vrućinama

Većina roditelja upoznata je s opasnostima ostavljanja bebe u vrućem automobilu i nikada ju ne bi ostavili na parkiralištu ili dok auto stoji. No što kada na +35 C trebate obavljati zadatke i obaveze po gradu i morate uzeti sa sobom bebu da se vozi uokolo s vama 40 km/h. Vi se znojite, nervozni ste, vruće vam je i žedni ste, a kako se tek osjeća beba u sjedalici? Grozno. Stoga izbjegavajte vožnju s bebom po najvećim vrućinama. Ako nešto morate obaviti i nemate kome ostaviti bebu, radije to napravite rano ujutro u 8, nego u 12 sati. Ili predvečer.

Auto po ljetnim vrućinama predstavlja najveći rizik od pregrijavanja, pa svakako uvijek imajte upaljenu klimu. Puhanje ne smije biti usmjereno na bebu, a temperatura smije biti samo 7-10 stupnjeva niža od vanjske, no nikada manja od 26 C kad je beba u autu.

Beba neka bude odjevena u laganu odjeću, neka uvijek ima uz sebe bočicu s vodom. Na prozore stavite sjenila a ispod njih malo otvorite prozor radi cirkulacije zraka.

Čak i kada znate da je bebi toplo, nemojte pojas na autosjedalici prelabavo kopčati. Radije nemojte voziti bebu, nego da je vozite s labavo stegnutim pojasevima.

I na kraju – nikada, ali baš nikada, čak ni na minutu, ne ostavljajte bebe i djecu same u vrućem automobilu.

[PROČITAJ: Pogledajte potresni video s jasnom porukom: Ne ostavljajte djecu u vrućim automobilima!]