Kakva je veza između fizionomije koja više sliči mami ili tati i zdravlja djeteta? Sigurno nikada niste ni razmišljali da uopće postoji neka veza, no nova studija pokazala je kako su bebe koje u licu više sliče ocu, zdravije nakon prve godine života. Kako bi mogli što točnije izmjeriti vezu između nalikovanja i zdravlja, znanstvenici su istraživanje proveli među rastavljenim roditeljima, odnosno među samohranim majkama čije bebe se povremeno viđaju s ocem koji živi na drugoj adresi.

Rezultati su dali objašnjenje zašto su bebe sličnije tati i zdravije. Naime, ako beba više sliči tati, tata će željeti više vremena provoditi s njome. A što više tata provodi vrijeme s bebom, to ima veći pozitivan učinak na njezino sveopće zdravlje.

O važnosti očeva u podizanju djece pisali smo u članku Povezanost s tatom bitno utječe na razvoj djeteta.

Istraživanje nosi naziv “If looks could heal: Child health and paternal investment” (u slobodnom prijevodu “Kad bi izgled mogao liječiti: Zdravlje djeteta i roditeljska angažiranost” te je objavljeno u stručnom časopisu Journal of Health Economics. Pratilo je 715 majki i njihovih beba te očeve koji ne žive s mamom i bebom u istom kućanstvu. Roditelji su bili podvrgnuti detaljnom ispitivanju odmah po bebinom rođenju i ponovno nakon bebina prvog rođendana. Informacije koje su se od njih skupljale uključivale su i broj alergijskih reakcija i astmatičnih napadaja, broj posjeta hitnoj, broj pedijatrijskih intervencija i druge podatke o bebinom zdravlju.

“Očevi su važni pri podizanju djece i to se manifestira u zdravlju djeteta”, izjavio je Solomon Polachek, profesor na Binghamton Sveučilištu u New Yorku i jedan od autora ovog istraživanja. “Očevi koji uočavaju da im je beba slična, sigurniji su da je beba njihova te su skloniji provoditi više vremena s bebom”, zaključuje profesor Polachek aludirajući da se djelomično radi i o evolucijskim, nesvjesnim procesima kod očeva. Bebe koje sliče očevima provode čak 2,5 dana mjesečno više s očevima od beba koje su sličnije mami, pokazala je ova studija.

Čak i ako zaboravimo na ovu studiju, jednu od mnogih koje nam u svakodnevnom životu nisu od velike pomoći, važno je iz nje zapamtiti da je za djetetovo zdravlje itekako važno da provodi vrijeme s ocem, ako je to, i kada je to moguće.