Novorođenče spava između 16 i 18 sati dnevno, a to je spavanje jednakomjerno raspoređeno u šest do sedam kraćih perioda spavanja. Međutim, puno se roditelja pita je li dobro da dijete danju predugo spava? Stručnjaci ističu da na predugo spavanje roditelj treba reagirati. Neke bebe toliko čvrsto spavaju kao novorođenčad da ih ama baš ništa ne može omesti u njihovom snu. Stoga, evo nekoliko savjeta za buđenje uspavane bebe kad dođe vrijeme da se probudi i jede.

→ Za početak, nastojte buditi bebu tijekom faza lakšeg sna te promatrajte pokrete ruku, nogu, lica. Ako bebini udovi opušteno vise, teže ćete je probuditi.

→ Promijenite bebi pelenu ili joj obrišite lice mokrom krpicom.

→ Razmotajte bebu i skinite joj odjeću. Neka bude samo u peleni i majici, pritom pripazite da u sobi bude dovoljno toplo.

→ Gladite bebu po leđima.

→ Skinite joj čarapice, trljajte stopala ili se igrajte nožnim prstima.

→ Nježno pomičite bebine ruke i noge pokretima vježbanja.

→ Držite bebu uspravno i pjevajte joj.

→ Stavite dijete da spava u sobi pri dnevnom svjelu i umjerenoj buci.

Ako vaša beba neprekidno spava od tri do pet sati preko dana, a pritom se često budi noću, možda je zamijenila dan i noć. U tom slučaju, morate joj pomoći da počne razlikovati noćni san od dnevnog. I to na način da stavljate dijete na spavanje tijekom dana u svijetlu sobu, gdje može čuti zvukove dnevnih zbivanja.

Djetetu možete pomoći u razlikovanju dnevnog spavanja od noćnog provodeći i večernje kupanje. Isto tako, neka noćna hranjenja budu tiha i smirujuća. Nema potrebe da usred noći pričate ili pjevate bebici. Sve to ostavite za dnevne sate.

(Izvor: Elizabeth Pantley, Kako uspavati dijete bez plakanja)

Pitali ste nas: Može li beba previše spavati?