Babywearing podrazumijeva nošenje beba i mališana uz pomoć neke od nekoliko vrsta nosiljki, a između ostalog omogućava i nesmetano obavljanje dnevnih obaveza. Postoje mnoge kulture u kojima je nošenje tradicija, dok u modernom društvu nije posebno zaživjela unatoč brojnim benefitima za dijete i roditelja.

Ova praksa potiče povezivanje, podržava dojenje, pomaže u borbi protiv postporođajne depresije, te olakšava brigu o mališanu. Nošena djeca spavaju, hrane se i rastu bolje.

Jedno je istraživanje pokazalo da nošena djeca stara 6 tjedana plaču čak 43% manje od ostale djece.

Babywearing nije dio niti jedne filozofije o odgoju i ne radi se o nekom posebnom nositelju. Mogu ga prakticirati gotovo svi – mame, tate, bake, djedovi, braća, sestre, dadilje – ukratko, svatko tko se brine o djetetu. Postoje brojne sigurne i učinkovite nosiljke za svaki džep i ukus.

Zbog brojnih prednosti koje nošenje donosi i djetetu i nositelju djeteta, osnovana je organizacija Babywearing International, Inc. (BWI) čija je misija promicanje nošenja djece kao općeprihvaćene prakse kroz edukaciju i podršku.

Prednosti nošenja djece

Sretna beba. Istina je… nošena djeca manje plaču. U studiji objavljenoj u časopisu Pediatrics, istraživači su otkrili da nošenje djece tri sata dnevno smanjuje plač dojenčadi za 43% ukupno i za čak 54% u večernjim satima.

Zdrava beba. Nedonoščad i bebe s posebnim potrebama na svijet dolaze s krhkim živčanim sustavom. Kada su nošene u nosiljci, usklađuju se s ritmom disanja, otkucaja srca i pokretima koje majke čine – hodanjem, savijanjem i dosezanjem. Ovakva simulacija pomaže im  regulirati svoje reakcije. Istraživanja čak pokazuju da nedonoščad koja su podvrgnuta bliskom tjelesnom kontaktu i nošenju brže dobivaju na težini i zdravija su.

Samouvjereni roditelji. Veliki utjecaj na roditeljsku samouvjerenost ima i sposobnost uspješnog čitanja bebinih signala. Držanje bebe blizu omogućuje finu usredotočenost na njene pokrete, geste i izraze lica. Svaki put kada beba roditelju da do znanja da je gladna, da joj je dosadno ili joj je pelena puna, a on reagira bebino se povjerenje povećava, što roditelju ojačava samopouzdanje.

Udobnost i praktičnost. Uz pomoć dobre nosiljke, roditelji se mogu pobrinuti i za stariju djecu ili raditi kućanske poslove bez čestih prekida zbog tjeskobne i uplašene bebe – što pomaže smanjiti i suparništvo među djecom. Dječje nosiljke također se mogu koristiti i s nešto starijim mališanima – sada možete tamo gdje s kolicima prije niste mogli. Penjanje stepenicama ili planinarenje jednostavni su uz dobru nosiljku.

Vrste nosiljki

Moderne nosiljke mogu se pronaći u raznim stilovima kako bi se uklopile u svačiji ukus i budžet. Izabrati nosiljku zapravo može biti jako težak zadatak jer je u ponudi toliko različitih i lijepih stilova, boja i veličina. Evo osnovnih vrsta:

Marama – tradicionalna nosiljka koja može poslužiti od prvog dana do kraja nošenja. Marame mogu doći u različitim dužinama i tkaninama, a nude nekoliko načina nošenja – na prsima, boku ili leđima. Ono što roditelji navode kao glavnu prepreku u korištenju marame je vezanje koje se na prvu čini zastrašujuće teško, međutim vježbom se zaista da besprijekorno savladati.

Sling – ovo je moderna adaptacija tradicionalnih nosiljki na jedno rame koje su se koristile u Meksiku, Indoneziji i drugim kulturama. Par metalnih prstenova pričvršćen je na kraju dva metra dugog komada tkanine. Drugi kraj marame se provlači kroz prstenove i tako se marama prilagođava tijelu onoga tko ju koristi. Slingovi su idealni za novorođenčad, ali i mališane koji žele brzo u nosiljku i van iz nje.

Mei Tai – azijska nosiljka koja je vrlo popularna za bebe nakon 4-6 mjeseca života. Sastoji se od četvrtastog materijala iz kojeg idu dvije kratke i dvije duge trake tkanine. Kratke trake se vežu oko struka nositelja poput pregače, a zatim se nosiljka podigne preko bebinih leđa i duge trake idu preko ramena i oko tijela te se vežu. Iz razloga što zahtjeva opetovano vezivanje kod svakog nošenja, lako se dijeli između oba roditelja.

Klokanice – ove nosiljke nude kombinaciju udobnosti, praktičnosti i pristupačnosti. Zapravo su vrlo slične mei taiju, ali umjesto vezivanja imaju kopče kojima se dijete osigurava.

Važno za spomenuti je da postoje ergonomski ispravne i neispravne nosiljke. One neispravne valja izbjegavati, a ispravne ćete prepoznati po tome što djetetove noge podupiru od koljena do koljena i drže ga u pravilnom položaju s koljenima iznad guze, tako da čine slovo M.

Izvor: http://babywearinginternational.org/