Sve češće roditelji se susreću s dijagnozom atopijskog dermatitisa kod svojeg djeteta. Do toga trenutka malo njih je upoznato s tom bolešću. Što je zapravo atopijski dermatitis? Atopijski dermatitis je kronična alergijska upalna bolest kože. Uvjetovana je genetskom predispozicijom i često je udružena s drugim atopijskim bolestima, kao što su alergija na hranu, alergijska astma, alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis. Ima visoku učestalost, veću od 4 % ukupne populacije, a najčešće se pojavljuje kod djece u dobi od tri do šest mjeseci, ali se može očitovati u bilo kojoj dobi. Učestalost u male djece veća je od 10%.

Koža u male djece znatno se razlikuje od kože odraslih. Tanja je i do 10 puta, ima nježan površinski sloj, a potkožno masno tkivo je tanko. Sadržaj lipida je oskudniji, flora nije razvijena u potpunosti, smanjena je aktivnost žlijezda lojnica i znojnica. Nedostaju joj prirodni čimbenici zadržavanja vlage, a smanjena je i funkcija kiselog zaštitnog omotača. Čimbenici kao što su okoliš, klima, prehrana, genetika te neprimjereni kozmetički proizvodi utječu na dječju kožu te ona postaje osjetljivija na kemijske, fizikalne i mikrobiološke utjecaje, osjetljivija na isušivanje i iritaciju, te propusnija. Rezultat toga su suhoća, hrapavost, crvenilo, perutavost, ispucanost, zategnutost i svrbež (pruritus). Češanje kože koja svrbi pogoršava stanje kože, te najčešće dovodi do rana.

osobitost djecje koze biovitalis

Kod atopijskog dermatitisa izmjenjuju se periodi poboljšanja (remisije) i pogoršanja (egzacerbacije) bolesti. Za izlječenje atopijskog dermatitisa nema lijeka. Cilj liječenja je produžiti remisijsku fazu i smanjiti izbijanje simptoma na minimum. To se postiže izbjegavanjem nadražujućih utjecaja s kojima je bolest dovedena u vezu te pravilnom njegom. Pravilnom njegom se smatra uporaba pripravaka za pranje koji ne sadrže sapune i ne isušuju kožu, te učestala uporaba emolijensa. Emolijensi (lat. emolliens = koji omekšava) su pripravci koji se nanose na kožu s ciljem sprečavanja njenog isušivanja i održavanja njezine vlažnosti.

U egzacerbacijskim periodima može se primijeniti lokalizirano liječenje rana kortikosteroidnim pripravcima. Liječenje kortikosteroidima provodi se u ograničenom periodu i pod nadzorom liječnika. Korištenje kroz duži period može dovesti do neželjenih učinka kao što su pogoršanje stanja kože, stanjenje ili točkasto krvarenje kože itd. Kortikosteroidi za sistemsku primjenu mogu se propisati za smanjenje upale u teškim slučajevima. Ponekad se preporučuju i antihistaminici, osobito kada jaki svrbež remeti san djeteta. U slučaju većih ekcema ili sekundarne infekcije rane, terapija se provodi odgovarajućim antibioticima.

BLOG_Atopijski_dermatitis_03

 

Savjeti roditeljima djece s atopijskim dermatitisom

 

Higijena

Izbjegavajte pranje djeteta sapunom.
Pranje djeteta neka traje 5 do 10 minuta u vodi temperature 32 do 34°C, najviše 3 puta tjedno.
Djetetovu kožu nakon pranja nježno osušite tapkanjem ručnikom, izbjegavajući trljanje.
Neposredno nakon pranja, na djetetovu kožu nanesite emolijens.
Djetetu redovito skraćujte nokte

 

Njega

Djetetovu kožu njegujte emolijensom najmanje dva puta dnevno, ujutro i navečer.
Nježnom masažom prilikom nanošenja emolijensa, olakšajte prodiranje sastojaka u kožu djeteta.
Izbjegavajte korištenje kozmetike koja sadrži alergene ili alkohol.
Prostor u kojem dijete boravi održavajte umjereno toplim (oko 20°C) i vlažnim (min 55%).
Ne pušite u prostoru u kojem boravi dijete.
Prozračujte prostor i redovito uklanjajte prašinu s namještaja, tepiha i igračaka.
Smanjite izloženost djeteta perju i dlakama životinja.

 

Odjeća

Djetetovo donje rublje neka bude pamučno.
Odjeća od vune i sintetskih materijala nije poželjna.
Djetetovo rublje perite odgovarajućim detergentom i bez omekšivača.

 

ivana zagorec kolednjak biovitalis

 

Isprobajte Emolium² Skin – Set 2 u 1 za njegu jako suhe dječje kože. Darujemo 3 poklon paketa – DOBITNICI

Tvrtka BIOVITALIS® poklanja vam 3 poklon paketa svog novog proizvoda za njegu jako suhe dječje kože Emolium² Skin – Set 2 u 1. Set sadrži:

E2S Emulzija za njegu vrlo suhe dječje kože 150ml
E2S Fluid za pranje vrlo suhe dječje kože 150ml

Emulzija i fluid napravljeni su od potpuno prirodnih sastojaka koji 100 posto odgovaraju standardima prirodne kozmetike. Među njima su Aloe vera, pamuk, noćurak, avokado, Shea maslac, pšenica i zob.

Emolium² Skin – Set 2 u 1 možete koristiti kod beba od 1. dana!

Isprobajte i vi Emolium emulziju i fluid, a do nagrade možete doći tako da:

1. Lajkate BIOVITALIS Facebook stranicu, a kako bi vam sve korisne informacije i novosti o zdravlju djece dolazile direktno na zid vašeg profila

2. Ispunite donju prijavnicu

3. Dođete nam ponovno na Klinfo.hr 31. 1. 2015. kada ćemo objaviti imena sretnih dobitnika!

 

DOBITNICI:

Arabela Novak – Đura iz Čakovca

Antonija Kojundžić iz Bilja

Marija Pejić iz Cavtata

 

ČESTITAMO!

Pokloni će vam biti poslani na adrese koje ste naveli prilikom prijave.

 

HVALA SVIMA NA SUDJELOVANJU!

 

biovitalis_emolium_set