Zbunjena sam različitim savjetima. Molim pomoć oko rasporeda obroka

Poštovana, molim vas da mi napišete koji je pravilan raspored obroka za bebu od 8 mjeseci? Koliko kašastih, a koliko podoja i u kojim vremenskim razmacima je optimalno? Beba lijepo napreduje i vesela je jako, ali ja sam zbunjena razlikama u savjetu pedijatra, tablicama i sl. Za sada se dojimo po noći u 24 h, 4 h ujutro, 6.30 ili 7. Beba ustaje u 7 h pa dobiva voćnu kašicu koju rado pojede, a ako dodam žitarice u nju i ne baš. Oko 9 h malo dojimo pa od 9.30 beba spava. U 12.00 ponovno imamo podoj.  U 14.30 jede povrće/meso, svaki drugi dan povrće/žitarice. Pojede jedva 80 gr. Dojim je opet oko 17, pa opet u 20 i tada ide na spavanje. Je li vrijeme za treći, večernji obrok? Za jogurt i sir? Za jaja? Dva puta sam joj ponudila palentu oko 19 i budila se svakih sat, zbog plinova, kao da joj je smetalo. Odlučila sam pričekati s trećim večernjim obrokom. Teška je 8900 g, a duga 76. Rođena  je s 3500 g/51 cm. Zbog dojenja, izbjegavala sam kašice u kutijama koje sadrže adaptirano mlijeko. Griješim li i u tome? Koliko puta treba jesti meso jer ako stavim 30 grama, a ona pojede jedva pola kašice? Oprostite na dugačkom e-mailu. Imam puno nedoumica. Veliko hvala i lijep pozdrav. 

Poštovana,

nema striktnog pravila kojeg se morate držati ni što se tiče broja obroka ni redoslijeda namirnica (osim namirnica koje nije poželjno uvoditi prije prve godine života). Vaše dijete odlično napreduje. Okvirno u dobi od osam mjeseci možete imati 3 obroka krute hrane u danu i još dva mliječna obroka tj. podoja. Razmak među obrocima treba biti tri do četiri sata. Uvođenjem trećeg (večernjeg) obroka sa žitaricama bi vjerojatno prorijedili ili barem prolongirali buđenje po noći.

Što se tiče uvođenja namirnica, možete početi s uvođenjem fermentiranih mliječnih proizvoda. Jaja možete uvesti od devetog mjeseca života. Ako je dijete sklono alergijama izostavite bjelanjak do prve godine života. Ne morate nužno koristiti kašice koje sadrže adaptirano mlijeko, možete u kašice dodavati Vaše mlijeko.

Nemojte se opterećivati s količinom hrane koju vaše dijete pojede. To što uredno napreduje vam je potvrda da jede dovoljno.